U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Jan Zandijk, vrijwilliger bij MIND Ypsilon

Het moet niet gekker worden

Wat een volle Ypsilonweken achter de rug! Eerst de nieuwjaarsbijeenkomst van NPCF, LPGGz en Ieder(in). Toen de bestuursvergadering van het netwerk kwaliteitsontwikkeling in de GGz (KOG). Daarna de presentatie in Alphen a/d Rijn van het boek ‘Gebroken spiegel’, geschreven door Gerard Kulker. Gerard beschrijft het ziekteproces van zijn echtgenote. Hoe zij psychotisch werd en hoe hij en zij aan haar herstel werkten. Het boek wordt gerecenseerd in YN. Vervolgens de themagroep Langdurende Zorg van het LPGGz en daaropvolgend een overleg met de directeur van het LPGGz over de mogelijkheid al dan niet toe te treden tot het bestuur van het Platform. Later die dag blijkt dat minister Schippers het zorgakkoord GGz eenzijdig heeft opgezegd. Tsjongejonge, hoe haalt ze het in haar hoofd? Maar ja, ze is bang dat de bezuinigingstaakstelling GGz nu niet gehaald wordt. Wel een mond vol over gewenste goede kwaliteit van GGz, en dan als er kanttekeningen worden geplaatst bij wat je als minister wil, de stekker uit overleg trekken!

En dan verschijnt op donderdag 29 januari ineens mijn dorpsgenoot Tarik Z. in beeld bij de NOS. Hij en Pijnacker zijn dan even het middelpunt van alle aandacht. Wat een gedoe! Volgens psychiater Bram Bakker leed Tarik aan een psychose toen hij daar, nonchalant spelend met zijn naar later bleek nep-pistool, bij de NOS was. Andere deskundigen waren terecht veel voorzichtiger in hun oordeel. Ik twitterde: ‘De stempels zijn gezet. Ze kloppen wel/niet/wiehetweetmaghetzeggen. Hoe is het eigenlijk met zijn ouders?’

Ik heb nergens gelezen of gehoord dat ouders van kinderen die aan een psychose lijden of hebben geleden zijn gevraagd om uit te leggen wat het voor hen betekent als je dit in je gezin meemaakt. En ook hoe desastreus het is als er over gepraat wordt zoals dat zo vaak gebeurt in de media. Het gesprek van Eva Jinek (NPO 1-vrijdag 30 januari) met Daniël Krikke over psychose en herstel, was dan weer een verademing. Net als de interviews in de Volkskrant (katern Vonk) met twee ervaringsdeskundigen, die als FED nu werkzaam zijn in de psychiatrie.

Maar het zou meer moeten gebeuren: dat familieleden voor het voetlicht treden als er zo iets gebeurt, al is het maar om de overspannen reacties van de samenleving te temperen, te nuanceren en op te komen voor hun naasten, die volstrekt onnodig gestigmatiseerd worden.

2 reacties:

Dhr. R. Dutrieux
Op 02-02-2015 16:37
is het wellicht een reactie van onvermogen van de minister: ach jeetje toch, ze noemt een psychiatrische ziekte geen ziekte. Ze doet er verstandig aan zich eerst eens inhoudelijk te gaan informeren, bezoek eens de instellingen en praat eens met de patienten en hun naasten. En dan maar hopen dat de oogkleppen verdwijnen zodat ze ziet en inziet hoe ziek je kan zijn, hoe blijvend het lijden is en je leven totaal kan ontregelen voor jaren en jaren achtereen.Dat het niet zoiets als een gebroken been is!
Cisca Dutrieux, een moeder van 62.

Mevr. E.E.A. Bootsman-Panthofer
Op 01-03-2015 10:33
Elli Bootsman
Vorige week was Anita Witzier te zien in 'De wereld draait door' Anita maakt een schitterende documentaire in twee Psychiatrische Ziekenhuizen.
Daar ontmoet Anita Jur, een boomlange schat van een man, het klikt en hij vertelt haar hoe het zo gekomen is dat hij nu last heeft van psychoses en opgenomen is, maar ik ben niet gek!!
In de Wereld draait door vertelt Anita, dat het niet alleen je verleden is wat je zo maakt, maar dat dit een ernstige ziekte is meegekregen in je genen. Dit deed mij goed.
De dag erna was ik op familiebezoek en vroeg aan de gasten of ze ook hadden gekeken naar 'Anita wordt opgenomen', stilte........ oh zeker over die gekken die zo slecht opgevoed zijn! Alsof ik werd gestoken......... misschien zou ik je nog wat kunnen uitleggen want opvoeding heeft hier niks mee te maken, het is een ernstige ziekte die je in aanleg bij je geboorte hebt meegekregen.
Elli Bootsman, een moeder van 77.


Reageer!


sluit venster