U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Jan Zandijk, vrijwilliger bij MIND Ypsilon

Waakzaamheid

Moedeloos word ik er soms van om keer op keer bij besprekingen in de GGz te moeten benadrukken dat familiekennis onmisbaar is voor verbetering van de kwaliteit van de zorg.

Andries Baart sprak op de studiedag van Ypsilon over familiekennis. ‘Er volledig naast zitten’ luidde de titel van zijn lezing: Er is altijd relevante familiekennis voorhanden, maar het is een hele strijd  om die verzilverd te krijgen. Dat komt door onvermogen, onwil en/of onhandigheid van de professionals. Zelfs als het wel lukt, treedt er vaak vertraging op. Andere soorten kennis, die van hulpverlener, de psychiater, de dokter, scoren hoger. Baart zei ook dat sommige naasten door hun opstelling, gespreksvoering of dwingelandij, niet bereiken wat ze zeggen te willen. Zij zitten er dan ook volledig naast. Waakzaamheid is geboden!

Op vernieuwing van de GGZ gerichte initiatieven duikelen over elkaar heen: de herstelbeweging, HART in de GGz, Psychosenet, schizofreniebestaatniet.nl, de nieuwe GGZ, ART. Ypsilon verklaart zich verbonden met veel initiatieven. Sterker, we werken met sommige actief mee. Toen ik in de afgelopen maand een van de bestuurders uit de GGz sprak en zei dat ik verbinding tussen alle initiatieven miste, ik vind het allemaal los zand, kreeg ik de wind van voren. Hoe kon ik dat zo zeggen? Veel bestuurders, GGz-instellingen willen écht anders, beter. Maar, vraag ik me af, sijpelt het gedachtengoed over een betere GGz nu ook door naar de plekken waar onze familieleden zorg en begeleiding krijgen? Waakzaamheid is geboden!

Een van de leden schreef me op een nieuwjaarskaartje: Zelf hopen we zolang mogelijk gezond te blijven. We proberen maar weer er het beste van te maken? Wat ons zo moe maakt is het feit dat wat eerst zekerheid betekende voor de toekomst van je kinderen én jezelf, nu allemaal op losse schroeven is komen te staan. Dat maakt het zwaar!.
Ze doelt op de onzekere toekomst: onder welk wettelijk regiem gaan onze naasten vallen en blijven ze verzekerd van goede zorg? Waakzaamheid is geboden!

Trek bij Ypsilon aan de bel als het de verkeerde kant op gaat en vertel alsjeblieft ook waar het wél goed gaat en waarom. Want leren doen we van en met elkaar.

Ik wens u een waakzaam jaar toe.

 


Reageer!


sluit venster