U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Ypsilonvoorzitter Marja Hasert

Familie moet kunnen klagen!

Amsterdams 'straatpsychiater' Jules Tielens belde mij: "Marja, ik heb in korte tijd 2 mensen gesproken die een klacht hadden ingediend bij de instelling, die niet behandeling is genomen. Zij waren geen patiënt maar familielid. Hun klacht werd niet ontvankelijk verklaard. Dat is toch de wereld op zijn kop! De overheid wil dat mantelzorgers hun verantwoordelijkheid nemen. Dat kan toch alleen maar als daar tegenover staat dat je rechten krijgt?" 

De noodkreet van Jules was me uit het hart gegrepen. Klachtrecht voor familie is een van de uitdagingen die ik tijdens mijn voorzitterschap wettelijk geregeld wil proberen te krijgen. Het is te gek voor woorden dat in de GGZ op alle manieren gebruik wordt gemaakt van betrokkenen maar dat zij nergens kunnen klagen als ze het er niet mee eens zijn.

Natuurlijk, patiënten hebben klachtrecht, vanzelfsprekend en waardevol. Maar er kunnen periodes zijn waarin een patiënt niet in staat is om zelfstandig een klacht in te dienen. Dan moet de familie dat kunnen doen.
Bovendien kan familie een klacht hebben waar de patiënt het niet mee eens is. Het kan een klacht betreffen over de bejegening van de familie, of over het naar huis sturen van een patiënt terwijl de familie daar helemaal niet klaar voor is. Het is toch waanzinnig dat je dan als familie geen poot hebt om op te staan? Dat je nergens verhaal kunt halen?

Heeft u zo'n situatie meegemaakt en bent u ook zo genegeerd als zorgende? Laat het ons weten. Jules Tielens en Ypsilon gaan er werk van maken. Den Haag, we komen eraan!

1 reactie

janny van ree
Op 12-03-2009 22:36
Ik ben het er helemaal mee eens; hoe eerder hoe beter. Op mijn steun kunt u rekenen!


Reageer!


sluit venster