U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Ypsilonvoorzitter Marja Hasert

Teleac: Wie is hier gek?

 Wie is hier gek? Teleac of ik? Vroeg ik mij af bij het bekijken van de uitzending.

Ik heb het een poosje tot me door moeten laten dringen alvorens ik mezelf de ruimte gaf om er iets van te vinden. Tien vrijwilligers, die elkaar niet kennen, moeten twee weken met elkaar doorbrengen. In die twee weken doen ze verschillende opdrachten. Drie vooraanstaande psychiaters kijken op de achtergrond mee met de groep. Zij moeten op basis daarvan proberen de mensen er uit te pikken die een psychische aandoening hebben. Zij mogen per keer twee mensen bij zich halen om gedurende een paar minuten vragen te stellen. Onderling mogen de mensen niet met elkaar communiceren over hun al of niet aanwezige aandoening.

Mijn eerste reactie was: Gekker moet het toch niet worden. Hoe kun je dit thema nu voor zo'n programma gebruiken? Toen ik er meer over na ging denken zag ik ook de positieve kant ervan. Die kant werd al direct in de eerste uitzending bevestigd.

Over mensen met een psychische stoornis bestaan veel vooroordelen. Het stigma is enorm. Ook op hun naasten overigens!  Uit dit programma blijkt dat mensen met een stoornis net zo makkelijk mee kunnen doen aan al die opdrachten, zonder noemenswaardig op te vallen als de mensen die 'gezond' zijn. In deze groep van tien  zijn ze 'een deelnemer'. Aan het eind van deze eerste aflevering moesten de drie deskundigen één persoon er uit pikken van wie ze vermoeden dat die een psychische stoornis heeft en één waarvan ze dachten dat die gezond was. De eerste pikten ze er zonder moeite uit. De tweede echter was een foute 'diagnose'. Ze waren er van overtuigd dat juist die voorspelling klopte. Over de eerste hadden ze meer twijfel.

Met andere woorden: Mensen met een psychische aandoening zijn net als u en ik. Soms hebben ze een extra gebruiksaanwijzing. Ik zeg 'extra', want volgens mij hebben we die allemaal!

De volgende uitzending is zondag 12 april om 18.20 uur. De herhaling van deel één is op vrijdag 10 april 16.05 uur


Reageer!


sluit venster