U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Jan Zandijk, vrijwilliger bij MIND Ypsilon

Bespreek op tijd met elkaar wat lastig is….

Het is u vast niet ontgaan. Eind juni melde minister Hugo de Jonge (VWS) dat een voorlichtingscampagne gestart is: Ongeneeslijk ziek? Er is hulp en zorg op allerlei gebieden. Vind meer informatie op de website www.overpalliatievezorg.nl/.
Ik vind de inhoud van deze website overzichtelijk en taboedoorbrekend en dacht: hoe zit dat eigenlijk met Ypsilonfamilies die te maken hebben met psychosegevoelige naasten?

Het is 1983. Mijn broer Arie is 30, ik ben 33. Mijn vader belt me en vraagt, ook namens mijn moeder, of zij mij in hun testament mogen opnemen als bewindvoerder van Arie als zij komen te overlijden. Al lang ben ik nauw betrokken bij het wel en wee van Arie. Ik probeer mijn ouders tot steun te zijn. Ik aarzel geen moment. Ja, natuurlijk. Als dit voor hen een geruststellende gedachte is en een zorg minder, prima.
Een zorg minder? Tot aan hun overlijden 17 en 20 jaar later, hadden mijn ouders dagelijks grote zorgen, die ze met weinigen deelden. Ypsilonners –en andere familieleden van patiënten met ernstige psychische aandoeningen - herkennen dat. Families dragen die zorgen levenslang mee.
Het laatste document dat mijn vader ondertekende, een maand voor hij in april 2003 overleed, was het formele verzoek tot ondercuratelestelling van Arie. De rechtszaak duurde 10 minuten. Ik werd Arie’s curator. Dat heeft nooit geleid tot onoverkomelijke problemen tussen mijn broer en mij. Soms was het niet gemakkelijk. Maar ik bestrijd de opvatting dat je als naaste familie in principe nooit de rol van bewindvoerder of curator op je moet nemen. Dat kan heel goed uitwerken, beter dan professionele bureaus doen. Bovendien is het goedkoper.

Elke naaste van een psychisch zieke dochter, zoon, man of vrouw, zou op tijd moeten nadenken en besluiten over wat er moet gebeuren als je er niet meer bent. Wie draagt dan de zorg, wordt aanspreekpersoon? Is dat een broer of zus, of naaste vriend? Wordt deze bewindvoerder  of zaakwaarnemer of wat dan ook? En wat te doen met geld dat in je erfenis terechtkomt? Wat wil je daar mee? Wie gaat dat beheren? Zijn er goede doelen die je (nu al) wil steunen of in je testament wil opnemen? Wacht je totdat je er niks meer over kan zeggen, of steun je ‘met warme hand’ doelen die je belangrijk vindt in verband met je zieke naaste? Ga je ‘bij leven’ wooninitiatieven steunen, of wetenschappelijk onderzoek, of buurtintiatieven? Moet dat altijd via de notaris geregeld worden? In een testament? Allemaal vragen die er echt toe doen.

Kom je er samen niet uit? Maak het geen onderwerp van strijd. Bel met het bureau van Ypsilon en leg je dilemma’s voor. Dan komt er vast een goed advies uit.

2 reacties:

Glass
Op 16-10-2019 13:38
In bovenstaand geval volgde een al gehele onder curatelestelling na het overlijden van de erflater. is er ook een tusseoplossing mogelijk dat allen de erfenis onder een bewindvoering valt. Dit zou betekenen dat Arie geheel verantwoordelijk blijft voor zijn eigen inkomsten/bezittingen, maar niet in een psychose onverantwoordelijke handelingen met de erfenis doet.

Jan Zandijk
Op 19-10-2019 23:36
Het feit dat zijn vader een maand nadat de onder curatele was aangevraagd overleed was tamelijk onverwacht. Deze aanvraag werd volledig gesteund door de GGZ-instelling en de familie. Het kon niet meer anders.


Reageer!


sluit venster