U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Ypsilonvoorzitter Marja Hasert

Afscheid

Tekst uitgesproken op de Ypsilon Studiedag 2010

 Ruim twee jaar geleden ben ik aan getreden als voorzitter van Ypsilon. Na een periode van zeven jaar als betaalde kracht op het Landelijk Bureau en daarvoor vier jaar als vrijwilliger voor Ypsilon Nieuws. Ik heb veel, heel veel aan Ypsilon te danken. Als kind van een moeder met schizofrenie heb ik in mijn jonge leven weinig kansen gehad om persoonlijke groei door te maken. Die ontwikkeling heb ik op latere leeftijd mogen ervaren en voor een belangrijk deel heeft Ypsilon als organisatie, maar natuurlijk vooral de collega’s op het bureau met aan het roer onze directeur Bert Stavenuiter, hieraan bijgedragen.
Het is bijzonder. Ik ben onlangs vijftig jaar geworden en die persoonlijke ontwikkeling waar ik het net over had kan ik doormaken omdat ik “ouder” word. Dat vind ik daarom ook niet erg. Dat is toch prachtig. Ik leer iedere dag, niet in de laatste plaats over mijzelf. De vraag “waartoe ben ik op aarde” krijgt met het verstrijken van de tijd een ander antwoord. Dat vergt een soort speurtocht. Soms kun je die tocht “tussen de bedrijven door” doen, en soms word je even aan je jasje getrokken en maak je gedwongen pas op de plaats. Met dit laatste ben ik nu ruim 5 maanden bezig. Ik ben sinds juli op non-actief voor Ypsilon en helaas sinds eind augustus ook bij mijn werk.
Mijn speurtocht naar antwoorden heeft me bijzondere inzichten opgeleverd. Ik ben er nog niet klaar mee, maar één ding is me duidelijk geworden. De afgelopen twee jaar zijn heel heftig geweest. Mijn start als voorzitter met in het vooruitzicht het jubileumjaar. Prachtige dingen heb ik meegemaakt, vele uithoeken van het land heb ik gezien en daarmee heb ik als voorzitter een bijdrage kunnen leveren aan een bijzonder jaar. De start in een nieuwe, niet bestaande functie, in de GGZ. Een prachtige uitdaging waarmee ik de kans kreeg mijn levenslessen en opgedane kennis en ervaringen ter begeleiding van mensen als u en ik in te zetten. Daarmee heb ik familieleden handvatten kunnen bieden voor het omgaan met de ontstane situatie met het zieke familielid. Datzelfde traject ben ik na anderhalf jaar nog eens bij een andere werkgever aangegaan. In ons eigen bedrijf gaat ook de nodige tijd zitten, zeker in deze economische situatie. Toen daar kort na elkaar persoonlijke verliezen in mijn directe omgeving bijkwamen ging afgelopen zomer langzaam het licht uit.
Ik sta hier om afscheid te nemen. Afscheid van een prachtige periode bij Ypsilon. Een bijzondere tijd waarin ik heel veel heb geleerd. Waarin ik heel veel bijzondere, bevlogen mensen heb leren kennen. Mensen die stuk voor stuk een gevulde rugzak hadden en daar iets moois, iets goeds mee deden. Het warme bad waar ik ooit na mijn allereerste Landelijk Dag over sprak is een bad gebleken waarin ik me al die jaren heb kunnen wentelen. Dat bleek de afgelopen periode ook weer. Heel veel lieve berichtjes, kaarten en mailtjes heb ik ontvangen. Die compassie en die warmte is altijd weer voelbaar. Ypsilon is een bijzondere club.
Ik neem afscheid met een bezwaard gemoed. Maar ook met de wetenschap dat Ypsilon een mooie tijd tegemoet gaat. Het bestuur heeft weer fantastische nieuwe mensen binnen gehaald. Samen met “ouwe rot” Henk-Willem en de nog te zoeken nieuwe voorzitter, al haar vrijwilligers en natuurlijk de bijzonder betrokken krachten van het Landelijk Bureau zal Ypsilon voor u, haar leden, blijven opkomen.
Ik sluit een zeer belangrijke en bepalende periode van mijn leven. Met dit afscheid wordt de binding met mijn moeder anders, gelijkwaardiger. Zij was voor mij onlosmakelijk met haar ziekte verbonden. Een ziekte die voor mij allesbepalend is geweest in mijn leven. Daar komt verandering in. Daar werk in aan.
Ik zal over enige tijd met veel plezier terugdenken aan alles wat Ypsilon, haar vrijwilligers, haar leden en mijn oud collega’s me hebben gebracht en aan wat ik heb kunnen bieden. Daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn.

Marja Hasert
 


Reageer!


sluit venster