U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Ypsilonvoorzitter Marja Hasert

TV: krachtig en machtig

Donderdagavond 9 april bracht NOVA een reportage over de productiestop van Semap. Een reportage waaraan veel telefoontjes vooraf gegaan zijn.

Anderhalve week geleden trokken we bij Janssen-Cilag (JC) aan de bel, zonder resultaat. Zij hadden al alles in het werk gesteld om het product bij een andere producent onder te brengen. De eisen voor grondstoffen waren strenger geworden en dat maakte het allemaal heel complex, was hun verklaring. Op het jaarlijkse Voorjaarscongres van de NVvP, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, hebben verschillende psychiaters hun zorgen duidelijk uitgesproken, zonder resultaat. Een aantal psychiaters hebben zelfs gescandeerd dat Semap moest blijven. Een spontane handtekeningenactie op het congres was het resultaat. Een perstoelichting van JC volgde, zonder toezeggingen.

De NVvP reageerde op alle commotie tijdens hun congres lauw; "er is toch niets meer aan te doen". Eerlijk gezegd vond ik dit een onbegrijpelijke reactie. De NVvP is er toch voor zijn leden en niet andersom? Zij behartigen toch de belangen van de aangesloten beroepsgenoten? Als zij zich terechte zorgen maken over dit besluit, is het dan niet de taak van de NVvP om deze zorgen serieus te nemen? Dus ook hier ving men in eerste instantie bot. Tot grote frustratie van een aantal psychiaters! Brieven van GGZ instellingen, met teksten die er niet om liegen, zijn naar JC gestuurd. Uiteindelijk stuurde ook de NVvP een reactie aan JC.

Terwijl op onze site de handtekeningen binnenstroomden, nog steeds trouwens, was NOVA druk bezig om een reportage voor te bereiden. Wat schetst nu mijn verbazing: In de uitzending van donderdag waarin een woordvoerder van JC te zien was werd ineens gezegd dat alles in het werk gesteld zou worden om het product elders onder te brengen. In het uiterste geval zouden de apotheken in Nederland het preparaat zelf mogen maken!????? 

Waar is ineens de strengere eis gebleven waaraan de producent zou moeten voldoen. De apotheken?? Kunnen die daar dan wel aan voldoen? Of was het een listige manier om van een relatief goedkoop product af te komen en artsen te dwingen voor een duurder middel te kiezen? Sorry JC, maar dit is niet meer geloofwaardig!

De macht van het medium. JC kon dit niet volhouden, imagoschade noemt men dat! Alle commotie is in ieder geval goed geweest voor een toezegging. "Eerst zien en dan geloven" was de laatste toevoeging namens de NVvP aan de reportage. Zo is het maar net. 

Ondertussen zit ik hier te briesen achter mijn laptop!


Reageer!


sluit venster