U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Ypsilonvoorzitter Marja Hasert

Verkiezingen en de GGZ

De verkiezingen zijn achter de rug en binnenkort weten we welke partijen gaan proberen een coalitie te vormen. Om belangstellenden in de GGZ te informeren over de betrokkenheid van de verschillende partijen bij de GGZ-problematiek werd op 28 mei een debat georganiseerd in Utrecht door het Landelijk Platform GGZ, Trimbos Instituut, GGZ Nederland, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en het Fonds Psychische Gezondheid.

Met stellingen werden de aanwezige politici aan de tand gevoeld door de leider van het debat en door de zaal. Al snel trok ik de conclusie dat de politici te weinig inhoudelijke kennis hebben van de psychiatrie. De politici weten van alles een beetje. Het gevolg is dat de koppeling tussen de verschillende maatregelen die worden voorgesteld, nota bene in hun eigen verkiezingsprogramma’s, niet wordt gemaakt. Tijdens een GGZ-debat waar deze mensen toch speciaal zijn uitgenodigd vanwege hun portefeuille-inhoud, hun expertise, is dat een aanfluiting.     

Bij debatteren is alleen de grote gemene deler onderwerp van gesprek. Als er nu érgens geen sprake is van een grote gemene deler, is dat wel in de GGZ. Van geen van de partijen hoorde ik een nuance. “Mensen moeten de kans krijgen om mee te doen in onze samenleving.” Daar kan niemand het mee oneens zijn. Waar echter geen oor voor is, is dat veel mensen binnen de GGZ dat graag zouden doen, maar gewoon niet kunnen! Of de opmerking als “de zwaksten in onze samenleving moeten aanspraak kunnen maken op de zorg”. Wie bepaalt wie dat zijn? Behoren de mensen die buiten dat kader vallen dan ook echt niet tot de zwaksten? En dan nog; ‘aanspraak maken’ betekent dat ze er zelf om moeten vragen. Welke mensen uit onze doelgroep zijn daartoe in staat? Of draaien de familieleden daar dan weer voor op? Misschien moet maar eens gedefinieerd worden wat  we verstaan onder de ‘zwaksten’ in de samenleving? Het is een prachtige kreet, waarmee je goeie sier kunt maken, maar inhoudelijk zal de omschrijving door iedereen anders worden uitgelegd. Wat schieten we daar mee op!

Het was een mooi initiatief van de organisatoren, dat door het bovenstaande het doel een beetje voorbij schoot. De zaal zat vol met betrokkenen vanuit alle geledingen van de GGZ. Waarmee de behoefte aan duidelijkheid is aangetoond. Toch kan ik maar één conclusie trekken; hier ben ik niet wijzer van geworden!

 

Marja Hasert, voorzitter van Ypsilon

1 reactie

Mevr. G. Santing
Op 16-07-2010 12:09
In de Telegraaf van vandaag vrijdag 16 juli 2010 staat een bericht over een man die zijn moeder vermoord heeft Het speelt Krimpen aan de Lek.
De vader was op dat moment naar Gouda om medicijnen voor de man te halen.Na de moord is hij van het dak gesprongen.
Gaat Ypsilon hier op af?
Om uit te vinden of de dader leed aan schizofrenie?
Ik weet dat Patiénten het heel erg vinden als zo,n daad in verband wordt gebracht met hun ziekte.
Maar... moeten wij alles doen om moeders te redden?
Wat was hier aan de hand?
Natuurlijk dot "DE "GGZ niks voor ons, moeders van Ypsilon?
Daar is Ypsilon toch voor?
Een verse reactie van Grietje Santing.


Reageer!


sluit venster