U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Jan Zandijk, vrijwilliger bij MIND Ypsilon

Nieuwe Geluiden!

Het is 10-11-12. Ik ben verwachtingsvol op weg naar Maarssen voor de studiedag van Ypsilon. In de auto realiseer ik me dat op datzelfde moment velen ook op weg zijn met hetzelfde doel als ik. Ruim 300 deelnemers. Prachtig dat zij geïnteresseerd zijn in de Nieuwe Geluiden.

Om half 10 schuif ik aan met een bekertje koffie bij een vrouw die er al een tijdje is. Zij blijkt hulpverleenster te zijn en zegt altijd veel te leren van de inbreng van de naasten van mensen met een verhoogde psychotische kwetsbaarheid. Ze vertelt ook telkens weer versteld te staan van wat zij in haar werkpraktijk in de psychiatrie regelmatig tegenkomt, namelijk dat zo velen die te maken krijgen met een psychotische naaste niet op de hoogte zijn van het bestaan van Ypsilon. Waarom, vraagt ze, komt er nooit eens iets op televisie over Ypsilon? Een spotje of iets dergelijks? Ik beloof haar deze suggestie ‘mee te nemen’, niet met de bedoeling deze in een la te doen verdwijnen maar om er ruchtbaarheid aan te geven. Bij deze gedaan.

Dan over de Nieuwe Geluiden. De lezing van Doortje Kal over de presentiebenadering (“Hierop heb ik 20 jaar gewacht”, zegt een deelnemer), de presentatie van Matthijs Bossong over cannabis als antipsychoticum, Bert Stavenuiter die duidelijk maakt dat Ypsilon veel meer te bieden heeft dan menigeen denkt, Cassandra en Rokus Loopik die vertellen over herstelreizen naar de VS, de workshops over familiecoaching, wooninitiatieven en Amador 2.0. En tussendoor de lunch, de informatiemarkt, de foto’s die Henk-Willem Klaassen heeft meegenomen. En ten slotte de afsluiting waarin de gouden speld wordt uitgereikt aan Margriet van Pelt uit Limburg, die niet aanwezig kon zijn omdat ze ernstig ziek is. Ik wens haar van harte beterschap!

Tijdens de nazit komt er een vrouw op me toe die de suggestie doet dat Ypsilon een beroep gaat doen op serviceclubs, zoals rotary, om geld te vragen bijvoorbeeld voor het financieren van de herstelreizen waarover Cassandra en Rokus bevlogen hebben verteld. Gaan we uitzoeken.

Dan schuif ik aan bij mensen die uit zitten te blazen. Even bijkomen van alles dat ze hebben gehoord, gezien, ervaren. Ja, het was een prachtige dag, vertellen ze. Ze zijn weer ‘geraakt’ en kunnen gesterkt verder. En daar is het ons om te doen.


Reageer!


sluit venster