U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Jan Zandijk, vrijwilliger bij MIND Ypsilon

November en veel werk

De maand november is traditiegetrouw voor veel organisaties een volle, drukke maand. Het jaar loopt naar z’n eind, voorgenomen plannen die echt niet in de la kunnen blijven liggen worden, al dan niet met een zucht, tevoorschijn gehaald, afgestoft en soms daar weer in teruggelegd. Tegelijkertijd doen zich nieuwe vraagstukken voor, waar je soms niet op zit te wachten. Denk aan een groot meningsverschil dat niet overbrugd kan worden. Soms komt er iets onverwachts voorbij waar je heel blij van wordt zoals een grote gift. Dan is zoeken naar aanpak of antwoorden een dankbare klus, waarbij je tegelijkertijd kunt aanlopen tegen de grenzen van anderen die al mudvol zitten en zich toch in bochten wringen om deskundig en nauwgezet een steen bij te dragen.

Voor mij is het deze weken niet anders. November is traditiegetrouw de maand van de derde ledenraad van Ypsilon eind november. Die vergt voorbereiding. De ledenraad beslist dan onder andere over het concept Werkplan en de daarbij behorende Begroting 2019. In dat werkplan leggen het bureau en bestuur aan de ledenraad voor dat we vinden dat de regionale ondersteuning van onze in het land actieve kaderleden structureel versterkt moet worden, dat we misschien anders willen omgaan met de vergoeding voor vrijwilligers, dat we volgend jaar 35 jaar bestaan en dat willen vieren op 12 april 2019. En nog veel meer. Wat is de visie van Ypsilon op wonen van onze naasten met psychosegevoeligheid, krijgen we de Ria van der Heijdenprijs in eigen beheer, hoe zit het met onze samenwerking met MIND, is ons huishoudelijk reglement nog in orde, hoe ziet ons bestuur er over een jaar uit? Maar liefst drie bestuursleden inclusief ikzelf treden in de loop van het komende jaar af omdat hun afgesproken bestuurlijke twee termijnen van 4 jaar eropzitten. Twee mogelijke opvolgers staan in de coulissen en draaien pakweg 5 maanden anoniem mee. Begin volgend jaar starten we met de zoektocht naar een nieuwe voorzitter. Vraagstukken die we allereerst met de ledenraad willen bepreken ‘met de ramen open’. Al deze aandachtspunten zijn voorbereid door directeur Bert en zijn mensen en in concept besproken en vastgesteld door het bestuur.

Tijdens deze klus gaat het gewone werk natuurlijk wel door. De adviesdienst wordt veel gebeld, het politieke lobbywerk gaat ieder dag door, de wetenschapscommissie buigt zich over onderzoeksvoorstellen en wat die onderzoeken moeten gaan opleveren voor onze leden, en soms wordt een van onze leden getroffen door fikse malheur wat ziekenhuisbezoek vraagt.

Wat heb ik een grote waardering voor al die mensen die zich namens Ypsilon actief blijven inzetten, ook als het even tegenzit. Ze organiseren psysalons, denken mee over reacties bijvoorbeeld over GGZ Nederland dat zich wenst te distantiëren van de invoering nu al van zorgstandaarden en generieke modules waar ook veel Ypsilonners zich keihard voor hebben ingezet! Ze zijn actief in lokale netwerken waar de ggz vaak mondjesmaat aan de orde komt, behalve als zich daar een verward mens meldt, waar de lokale samenleving van schrikt en zich geen raad mee weet.

En nog veel meer….


Reageer!


sluit venster