U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Ypsilonvoorzitter Marja Hasert

Familie, hoe doe je dat?

GGZ Noord-Holland Noord heeft mij - als ervaringsdeskundig familiebegeleider  - uitgenodigd om samen met regionale Ypsilonners en collega's (hulpverleners) mee te denken over verbetering van het familiebeleid. Ik ga ook praten met de werkers op de opname- en crisisafdeling.

Op de verblijfsafdelingen zijn de contacten met familie vaak minimaal. Bij crisisopnamen is de verantwoordelijkheid niet duidelijk. Een ambulant team heeft wel contact met de familie, maar wie zet de contacten voort als de patient wordt opgenomen?

Ik vind dat beide afdelingen dat moeten doen. Het ambulante team, omdat dat de familie kent. En de opnameafdeling, omdat die de familie zou moeten leren kennen en de betrokkenen voorlopig op de afdeling ontmoet . Meer dan in de ambulante teams wordt privacy als belemmering opgeworpen. Maar dat is vaak helemaal niet aan de orde. De hoeveelheid patiënten dat daadwerkelijk niet wil dat de hulpverlening met de familie praat is per saldo minimaal. Een troostend woord, een arm om de schouders of een knipoog bij het verlaten van een gesloten afdeling al wonderen kan verrichten. Dingen die geen geld  kosten, die met emphatie te maken hebben (en soms ook gewoon met fatsoen) en niet met privacyreglementen. 

Er schuilt vast een groot invoelend vermogen in iedere hulpverlener. Anders waren zij geen hulpverlener geworden. Bij sommigen moet het alleen gestimuleerd worden.

Hoewel GGZ NHN bekend staat als familievriendelijk, valt natuurlijk ook hier nog veel te verbeteren. Ik ga me daar voor inzetten.


Reageer!


sluit venster