U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Ypsilonvoorzitter Marja Hasert

Ziek en verslaafd

Steeds meer kom ik met mijn werk in aanraking met familie van iemand met een psychische stoornis en een (drugs-)verslaving: De Dubbele Diagnose klanten.

Ik maak onderscheid met een drankverslaving, omdat ik die met mijn broer van heel nabij heb meegemaakt. Heel vervelend en moeilijk te doorbreken. Mijn broer woont alleen. Voor het voeden van zijn verslaving ging hij naar de supermarkt en direct weer naar huis. Thuis dronk hij alleen de flessen of blikjes leeg. Niemand die hem daartoe verleidde behalve hijzelf. In zijn geval kostte het ook niet buitensporig veel. Misschien wel meer dan de gemiddelde gezelligheidsdrinker, maar te behappen. Het lastigste was dat de drank hoe langer hoe meer negatieve invloed had op de werking van zijn medicatie. Met hem hebben we het nodige te stellen gehad, maar zoals een “goed familielid” betaamt; lang niet zo erg als………..

Hoe anders is dat bij de betrokkenen van zieke drugsverslaafden. Zoals bij verslaving te verwachten; er is een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. Onlangs had ik een gesprek met een moeder die haar zoon ziet afglijden. “Hij gebruikt weer. Hij ziet er slecht uit, wast zich niet meer en eet nauwelijks. Ik weet het echt niet meer. Ik slaap er slecht van.” Vaak is hij bij haar thuis. Tegenwoordig gaat hij weer snel weg. Hij heeft geen rust meer. Als ze hem te eten geeft, eet hij niet, hij vreet. Wat kun je nou toch doen om hem te helpen? Hoe kun je tot hem doordringen? Hij is al vaker opgenomen geweest. Dan gaat het weer een paar maanden redelijk , maar hij valt  uiteindelijk altijd weer ten prooi aan zijn zogenaamde vrienden. Hij laat ze in zijn woning. Ze mogen er slapen, zijn spullen pakken, zijn fiets meenemen. Alles om een bolletje te krijgen.

Een andere moeder: Haar zoon is opgenomen. Tot haar grote verdriet constateert ze voor de zoveelste keer, dat er gewoon gedeald wordt op het terrein van de instelling. Een klacht die je uit het hele land hoort. “Er zijn instellingen, vertelt ze, waar patiënten gecontroleerd worden op hun gebruik. Dat zouden ze overal moeten doen.”  Ja, vraag ik, maar wat is dan de sanctie als ze gebruikt hebben? Ik weet namelijk dat er instellingen zijn die hun patiënten zonder pardon op straat zetten als ze zich niet aan de huisregels houden, de zogenaamde time-out. Is dat dan een oplossing? Nee, komen we samen tot de conclusie, dat is het natuurlijk niet. Daar zit je als ouder ook niet op te wachten.

We komen tot de conclusie dat er eigenlijk geen echte oplossing is. Vroeger stonden er hoge hekken rond een psychiatrische instelling. Die was niet, zoals Ria van der Heijden het altijd zei, om de mensen binnen te houden. Dat hek was er om er voor te zorgen dat mensen niet ongevraagd naar binnen konden. Dat is met het openstellen van de terreinen precies wat er is gebeurd. Iedereen kan ongezien het terrein op. Niemand die je vraagt wat je daar komt doen. Geen portier die je tegenhoudt . Dealers lopen er vrij rond.
Je hoeft niet naar de winkel. De winkel komt naar jou!

Zeg nou zelf, als u dealer was, ging u daar toch ook heen? Succes verzekerd. Genoeg klanten die smachten naar die vergeten wereld waarin ze even kunnen verkeren als ze gebruikt hebben. Al was het alleen maar om even geen stemmen en wanen te hebben. Even op een roze wolk zitten.

De machteloosheid van de naasten dringt zich aan me op. Wat een trieste constatering.       

 

1 reactie

Valentijn Holländer
Op 15-04-2009 17:44
Gaarne jullie aandacht voor de petitie-actie voor en door hulpverleners in de GGZ tegen de stopzetting van de productie van penfluridol (Semap).
De petitie is te lezen en te ondertekenen op http://www.semap.nl

Dit is een initiatief van:

drs. Valentijn Holländer, psychiater in opleiding
Altrecht - SPBU FACT transmurale psychosebehandeling, Utrecht

drs. Esther Spuijbroek, sociaal geriater / psychiater in opleiding
Altrecht - Acute Psychiatrie, Utrecht

dr. Arjan Braam, psychiater
Altrecht - Acute Psychiatrie, Crisisdient, Utrecht

dr. Lieuwe de Haan, psychiater
AMC - Zorgprogramma Psychotische Stoornissen Adolescenten, Amsterdam

prof. dr. Niels Mulder, psychiater
Bavo Europoort - OGGZ / Erasmus MC, Rotterdam


Reageer!


sluit venster