U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Ypsilonvoorzitter Marja Hasert

Wetenschap, is dat nuttig?

Er wordt veel geld gestoken in onderzoek naar schizofrenie.
Onderzoek dat antwoord moet geven op vele vragen: Hoe ontstaat schizofrenie? In welk gen zit de erfelijkheid opgesloten? Zal het ooit te genezen zijn? Is het een samenspel van verschillende genen of is er één gen verantwoordelijk? Kun je de schuld geven aan de genen of zijn ook andere factoren van belang?

In ons land is een zeer groot langdurend onderzoek gaande naar de erfelijkheid van schizofrenie. In totaal zijn er zo'n 3700 mensen bij betrokken. Patiënten en hun familieleden. Deze mensen worden gedurende een lange periode gevolgd. Het onderzoek heet GROUP. Het is een deelonderzoek van "Geestkracht" een grootschalig onderzoeksproject waar meerdere psychische stoornissen onderzocht worden. (zie www.group-project.nl)

Familieleden en patiënten vragen zich af waarom er zo met medicatie geëxperimenteerd moet worden voor je het middel vindt dat het beste werkt. "Is dat niet van te voren vast te stellen?"  Wat zou dat geweldig zijn!  Al die experimenten niet nodig, en  terugval, medicatieontrouw en onzekere periodes niet meer aan de orde.

Laat ik u meteen het slechte nieuws brengen; zover is het nog lang niet! Maar de enige manier om zover te komen is onderzoek. Ypsilon werkt daar van harte aan mee. Zeker als het een onafhankelijk onderzoeksprogramma is. Gelukkig is dat met ZonMw (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie), gefinancierd door de overheid en het NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) gegarandeerd. Onderzoek betekent hoop. Hoop dat er ooit nog antwoord komt op al die vragen. Of ik dat nog mee zal maken, betwijfel ik. Maar laat het dan voor de generaties na mij de oplossing zijn.


Reageer!


sluit venster