U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Jan Zandijk, vrijwilliger bij MIND Ypsilon

Op de barricaden?

In de afgelopen dagen heb ik van enkele bezorgde leden indringende mails gekregen. Ze schreven dat ze zich grote zorgen maken over de gevolgen voor hun dierbare naasten van de aangekondigde plannen om 30% van de GGz-bedden te ambulantiseren. Herstel is niet voor iedereen weggelegd, schreven ze. Niet alle naasten van Ypsilonleden kunnen weer op eigen kracht of met steun vanuit het familie hun leven weer oppakken. Ze schreven dat ze de indruk hebben dat wij, bureau en bestuur, die groep vergeten. Wij moesten ons goed realiseren dat zij zich soms nauwelijks meer thuisvoelen in Ypsilon en zich nauwelijks gehoord voelen.

Ik beweer: over juist de meest kwetsbaren maken we ons de grootste zorgen! Het is schandelijk hoe in ons welvarende land wordt omgegaan met een grote groep kwetsbaren. Kwetsbaren, bij wie het herstel nooit zo zal zijn dat zij min of meer op eigen kracht het leven verder aankunnen. Een van onze leden mailde: “Al meer dan twintig jaar probeert onze zoon met behulp van de hele familie en hulpverleners zover te komen dat zijn droom om te 'ambulantiseren' in vervulling kan gaan. Tevergeefs. Er is geen sprake van dat hij 'zijn leven weer kan oppakken. In plaats daarvan moet hij leven in een ziekenhuis waarin zelfs de basiszorg niet eens meer geleverd wordt en dreigt hij binnenkort gehuisvest te worden in een hokje van enkele vierkante meters met kartonnen wandjes'.”

De staatssecretaris van VWS zou half maart een brief hebben geschreven aan de Tweede Kamer over zijn plannen. Het is nu 17 maart en die brief is er nog niet. Waarom? ‘k Heb geen idee! Ben wel heel benieuwd. Ypsilon zal als zijn brief er ligt passend reageren. Bureau en bestuur hebben in de afgelopen week diverse scenario’s bedacht wanneer en gericht op wie dit het beste kan. Dank aan de mailschrijvers. Jullie zorgen zijn steunend voor de wijze waarop Ypsilon dat het beste kan doen.

Ik hou jullie op de hoogte!

Jan Zandijk
Voorzitter

 


Reageer!


sluit venster