U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Jan Zandijk, vrijwilliger bij MIND Ypsilon

Met de handen in het haar

Ik ben weer terug van vakantie. Heb genoten van de rust en  stilte van Wales, hoewel het weer daar net als hier slecht was.

Thuisgekomen vertelt mijn zoon over zijn vriend, die een zwager van eind 20 heeft met wat wij bij Ypsilon noemen ‘een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose’ . De man woont alleen. Hij zegt stemmen in zijn hoofd te horen, heeft plotseling de huur van zijn huis opgezegd en met een gehuurd busje zijn spullen vervoerd om ze ergens op te slaan. Niemand weet waar. Het busje levert hij veel later in dan afgesproken. Hij vertoont al langere tijd zorgwekkend gedrag, vindt zijn familie. Maar wil er met niemand over praten. Een zorgwekkende zorgmijder?

De familie maakt zich grote zorgen en zit met de handen in het haar. Wat te doen? Als hij vertelt dat-ie weg wil, ‘regelt’ de familie dat de politie op bezoek komt. Je moet toch wat? De politie ziet geen reden om hem mee te nemen en schakelt wel de crisisdienst van de nabij gelegen GGZ-instelling in. Om een lang verhaal kort te maken: de man laat zich overhalen zich daar vrijwillig te laten opnemen, maar piept er de volgende dag tussenuit. De familie wordt pas een paar dagen later ingelicht. Niemand weet waar hij nu is en de zorgen blijven levensgroot. De familie vraagt zich af: waarom zijn wij in hemelsnaam niet meteen ingelicht? Dan hadden we...

Ik zit er meteen weer middenin. En ik realiseer me hoe belangrijk het is dat wij er zijn. Dat Ypsilon opkomt voor de belangen van de naasten, zonder daarbij de belangen van de zieke uit het oog te verliezen.

Bij Ypsilon is de nieuwe folder over privacy en autonomie verschenen. Ik adviseer iedereen deze goed te lezen, te bestuderen zelfs. Ik zal dat ook adviseren aan de vriend van mijn zoon. Raad deze familie aan lid te worden van Ypsilon zodat ze een beroep kan doen op de telefonische adviesdienst. Misschien dat de familie zo grip kan krijgen op de situatie, leert hoe te handelen in de wereld van de GGZ en, nog belangrijker, steun vindt in deze moeilijke tijden.

3 reacties:

Mevr. R.W. Loholter
Op 20-07-2012 12:33
Leuk om op de website te lezen waar je mee bezig bent. Wellicht een idee om dit elke maand te doen en dan met een iets meer persoonlijk tintje? Er zijn misschien ook (kader)leden die willen bloggen(?),elke maand een blog van iemand anders. Aan wie geef jij het 'blogstokje' door?

Mevr. A.M.B. de Kruif
Op 30-07-2012 14:01
test landelijk bureau

Dhr. Jan Zandijk
Op 30-07-2012 14:35
Jan Zandijk

Dank voor de reactie. Ik ga vaker bloggen over actuele en persoonlijke zaken die betrekking hebben op Ypsilon. Ik ga het blogstokje dus niet doorgeven. Maar als iemand een blog wil schrijven voor op de website: zoek contact met Annemiek de Kruif. Zij weet daar wel raad mee!


Reageer!


sluit venster