U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Jan Zandijk, vrijwilliger bij MIND Ypsilon

Actie

Enkele leden van Ypsilon hebben het bestuur laten weten uiterst bezorgd te zijn over de gevolgen van het rijksbeleid. Ook in de ledenraad op 9 februari jl. hebben we daar over gepraat. We delen met elkaar die zorgen.

Wat nu te doen?

Onlangs vertegenwoordigde ik Ypsilon in het Landelijk Platform GGz (LPGGz), u weet wel, de cliënten- en familiekoepel in de GGZ. Onderwerp van gesprek was het rijksbeleid. De staatssecretaris van VWS (Van Rijn) komt binnenkort met een brief aan de Tweede Kamer waarin hij zijn plannen voor de langdurige zorg ontvouwt. Ambulantisering is het parool, afbouw van bedden, uitgaan van eigen kracht, vorming van een kern-AWBZ. Te veel om allemaal op te noemen. Ingewikkeld ook.

Wat zijn op dit moment gepaste acties die effect zullen hebben op de inhoud van de aangekondigde brief? Het LPGGz heeft goed oog voor onze belangen c.q. die van de patiënten en hun naasten, en volgt de zaken van nabij en kritisch. Het platform doet dit binnen kringen van overheid, zorgverzekeraars en bestuurders. Ook zijn er contacten met de politiek in Den Haag.

Het blijkt echter heel lastig om gepaste en tijdige acties te bedenken. Ypsilon heeft in het afgelopen jaar een paar keer samen met collega-organisaties geprobeerd de landelijke pers te informeren. We schreven goede artikelen en hebben die aangeboden aan landelijke dagbladen (Volkskrant, Trouw, NRC). Ze werden niet geplaatst. Marian ter Avest, directeur LPGGz,  heeft diverse keren in de startblokken gestaan om aan te schuiven bij Pauw&Witteman. Ze werd op het allerlaatste moment afgebeld, want er diende zich een andere actualiteit aan die voorrang kreeg.

Ik deel de grote zorgen dat de meest kwetsbaren in onze samenleving,  ook onze naasten, de dupe worden van de beweging die gaande is. We blijven nadenken over wat we kunnen doen en zullen het als dat nodig is niet alleen bij nadenken laten.

Heeft u ideeën over wat de beste acties zullen zijn?

 


Reageer!


sluit venster