U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Ypsilonvoorzitter Marja Hasert

Semap uit de handel!

Deze week is door farmaceut Janssen-Cilag bekend gemaakt dat het anti-psychoticum Semap aan het eind van het jaar uit de handel wordt genomen. Dit brengt een schokgolf teweeg in de wereld die psychiatrie heet. Ypsilon protesteert en u kunt onze stem versterken door uw handtekening te zetten door hier te klikken.

Als u dit middel niet kent, denkt u waarschijnlijk; "nou en, er zijn genoeg alternatieven". Ik ga u vertellen waarom dat niet zo is.

Semap is, simpel gezegd, een depot in pilvorm. Het enige! Een pil die eens per week ingenomen wordt en voor veel mensen effectief blijkt. Een pil die veel wordt gebruikt in de ACT-zorg, de bemoeizorg. Mensen die niet gediend zijn van de GGZ. Mensen zonder ziekteinzicht. Ook in de 1e psychosezorg wordt dit medicijn veel gebruikt.

Bij mijn eigen broer was Semap jaren geleden het eerste medicijn dat hij accepteerde. Eens in de week ging ik naar hem toe om hem de pil te geven. Waar ik bij was, nam hij hem in. Dat was zijn eerste kennismaking met antipsychotica. Na ruim een jaar was de werking van het medicijn voor hem voldoende bewezen en konden we hem het gebruik zelf laten regelen. Een hele overwinning. Zowel voor ons als voor hem. Een paar jaar daarna was hij zover dat hij een medicijn van de nieuwe generatie durfde uit te proberen. Hij durfde dat omdat hem inmiddels duidelijk was dat medicatie een goed effect had op de drukte in zijn hoofd. Ik durf de stelling aan dat die pil, eens per week, zijn redding is geweest. Hij wilde geen pillen, hij mankeerde niets. Iedere dag slikken was beslist geen optie. In dat stadium konden we het nog niet aan hem toevertrouwen en er kon onmogelijk iedere dag iemand bij hem langs gaan. Het besef moest langzaam tot hem doordringen. Prikken wilde hij absoluut niet. Depotinjecties gebruikte onze moeder  en "hij had natuurlijk niet dezelfde ziekte als zijn moeder". Semap bleek voor hem de ultieme mogelijkheid om uit zijn lijden verlost te worden.

Dat is voor veel mensen zo. Of mensen nu geen ziekteinzicht hebben en daarom liever niet dag willen slikken, maar voor eens per week nog wel te porren zijn. Of dat ze niet iedere dag met pillen geconfronteerd willen worden. Of omdat ze die moeten halen bij de GGZ en ieder dag komen geen optie is. Of omdat depotinjecties absoluut geweigerd worden. Welke reden patiënten ook hebben, het is een drama als ze er straks niet meer zijn. Er is geen vervangend medicijn dat op dezelfde wijze ingenomen kan worden. 

Ziet u de effecten al voor u? Dan maar geen pillen! En wachten op de volgende psychose. Wat dit de patiënt en de maatschappij gaat kosten!

4 reacties:

marijke verbiest
Op 02-04-2009 19:09
Werkelijk onverantwoord. Janssen Cilag zou als geen ander haar verantwoordelijkheid moeten kennen en wat meer creativiteit kunnen tonen in dit soort situaties.
Misschien dat zij de oplossing ook eens intern zouden kunnen zoeken dan wel met iets minder winst genoegen kunnen nemen.

Zijlstra
Op 05-04-2009 18:03
Mijn tante gebruikt al 25 jaar Semap. Vroeger had ze vaak psychoses en uiteindelijk bleek alleen Semap te werken. 25 jaar lang gebruikt ze nu al dit medicijn, ze kan hierdoor goed met haar ziekte omgaan en weet precies hoeveel ze van dit medicijn nodig heeft; ze slikt 2x per week een halve tablet, als ze aanvoelt dat het iets minder goed gaat in haar hoofd dan verkort ze de dagen ertussen tot het weer goed is. Hierdoor heeft ze een goed leven. Ze functioneert volkomen normaal, zoals ieder ander mens. Vrijdag was ze bij de apotheek om haar medicijnen op te halen. De mensen van de apotheek vertelden haar dat het medicijn (Semap) niet meer wordt gemaakt, en ze de laatste 3 doosjes meekrijgt. Ze raakte helemaal in paniek, nogal logisch, omdat ze echt niet van dit medicijn af wil en kan! Kan het medicijn via een andere weg nog voor haar worden besteld? Dit middel werkt goed voor haar, bij een ander medicijn is dat nog maar af te wachten. De apotheek zei dat Semap niet meer wordt gemaakt door de fabriek omdat het niet veel wordt afgenomen. Dit kan naar mijn mening niet een reden zijn om het de mensen die het wel nodig hebben te onthouden! Graag help ik haar bij het vinden van de oplossing om dit medicijn voor haar te blijven behouden. En voor de andere gebruikers, want dit kan de maatschappij ons niet aandoen!

Sabine
Op 07-04-2009 18:38
Ik ben werkzaam in de bovengenoemde ACT zorg. En ben dan ook erg benieuwd wat het verdwijnen van de semap te weeg gaat brengen. Depot (medicijn in prikvorm) vinden een deel van mijn cliënten vervelend. 1 maal in de week een tabletje semap is goed te doen.
Ik hoop dat de GGZ en al zijn betrokkenen van zich laat horen.

Margreth Admiraal
Op 01-05-2020 11:44
Wat een enorm verlies zou dit zijn. Eén pil per week is vaak nog wel acceptabel, alternatieven vaak niet...


Reageer!


sluit venster