U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Ypsilonvoorzitter Marja Hasert

Gedwongen opname; noodzakelijk kwaad.

Een discussie waar Ypsilon altijd verwijtend bij wordt aangesproken; de vraag of gedwongen opname niet te snel en te vaak als enige mogelijkheid wordt gezien om mensen zonder ziekte-inzicht tot behandeling te dwingen. Waarom moet familie zich altijd verdedigen voor iets wat door hen in ieder geval altijd als laatste strohalm wordt gezien?

Het aantal gedwongen opnames in Nederland stijgt jaarlijks. Er zijn verschillende oorzaken. Volgens veel patiëntenorganisaties - maar ook sommige professionals - is vooral het 'gemak' waarmee een dwangmaatregel kan worden opgelegd de oorzaak van die stijging. De onderzoeken daarover zeggen alles over het aantal gedwongen opnames, maar niets over wie en hoe en waarom wordt opgenomen.

Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat ook de vergrijzing hierin een rol speelt. Wist u dat de BOPZ, de wet waarin deze dwangmaatregel is opgenomen. ook wordt gebruikt om dementerenden tegen hun zin op te nemen? U kunt zich voorstellen dat dit door de vergrijzing en het beleid van onze overheid, langer thuis wonen met mantelzorgers als goedkope hulpverleners, vaker gebeurd dan voorheen.

Een andere oorzaak is mijns inziens dat de mensen die aan de zelfkant van onze samenleving staan, vaak met een psychische stoornis als achterliggend probleem, door de bemoeizorg en dak- en thuislozen ACT teams eerder worden gevonden. Eindelijk. De tijd dat onze oprichtster Ria van der Heijden "het recht om te creperen" hekelde omdat deze mensen aan hun lot werden overgelaten ligt Ypsilon nog vers in het geheugen. Het was hemelschreiend dat iedereen zijn hoofd wegdraaide van deze mensen. Allemaal onder het mom van "het recht op zelfbeschikking". Het zal je familielid maar zijn!

Ik ga deze discussie graag aan. Met hart en ziel verdedig ik ons standpunt. In de wetenschap dat soms alleen deze maatregel erger kan voorkomen en de kans op een leefbare toekomst voor de mensen die ons lief zijn en onszelf kan vergroten.

1 reactie

Dhr. B.J.P. Stavenuiter
Op 31-01-2009 21:33
Je overtuiging dat het vooral de vergrijzing is die zorgt voor een toename van dwangopnames is terecht. Mulder c.s. kwamen na onderzoek al in 2005 met de volgende cijfers:

Veranderende patronen van gedwongen opnamen in Nederland in de periode 2000–2004.
In Engeland is het aantal gedwongen opnamen toegenomen voor bepaalde patiëntgroepen. Onduidelijk is of dit ook geldt voor andere Europese landen. In Nederland is op basis van nationale gegevens over de periode 2000-2004 onderzocht of de toename van inbewaringstellingen gelijk was voor subgroepen en gevaarscriteria. Het aantal opnamen is met 16% toegenomen tot 46,5 per 100.000 inwoners. Relatief grote stijging deed zich voor onder patiënten van 50 jaar en ouder, onder patiënten met diagnose 'dementie', 'overige organische stoornissen', en 'verslaving'. 'Agressie oproepend van anderen' was het gevaarscriterium met de sterkste toename.

Bert Stavenuiter


Reageer!


sluit venster