U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Jan Zandijk, vrijwilliger bij MIND Ypsilon

Kantelaars, koplopers en verbinders

De discussie over de vraag of schizofrenie wel of niet bestaat is nog lang niet klaar. Jim van Os heeft met zijn website schizofreniebestaatniet.nl (SBN) heel wat in beweging gezet. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen. Van Os daagt uit, roept (heftige) reacties op. Ik ga er van uit dat hij de intentie heeft om het perspectief van onze naasten met een psychotische kwetsbaarheid te verbeteren. Hij morrelt aan het systeem van de langdurende zorg. Dat wil hij veranderen, aanpassen aan de eisen van deze tijd. Hij is de DSM-5 voorbij. Een nobel streven. Velen zijn het er over eens dat de kwaliteit van de (nou ja, vooruit) ‘schizofreniezorg’ veel beter moet. Leden van Ypsilon denken heel verschillend over de website SBN. Men leze onder andere de reacties op mijn vorige blog.

Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, onderscheidt kantelaars, koplopers en verbinders.

Kantelaars zijn mensen met bijzondere eigenschappen. Deze slaan inhoudelijk een nieuwe weg in, zijn eveneens organisatorisch en strategisch sterk en hebben een groot bindend vermogen. Een kantelaar is een zeldzame soort: koploper, verbinder en strateeg ineen, een unieke combinatie van eigenschappen.

We zouden Jim van Os een koploper kunnen noemen. Iemand die een nieuw, contrair pad inslaat en over een enorme hoeveelheid energie en doorzettingsvermogen beschikt. Dat is nodig om voortdurend tegen de stroom in te gaan. Koplopers willen het systeem veranderen. Bij deze mensen is het empathisch en bindend vermogen minder sterk ontwikkeld. Zo iemand is meer project- dan procesgedreven. Het strategisch vermogen om een proces te leiden is minder sterk ontwikkeld.

Ten slotte onderscheidt Rotmans verbinders. Een verbinder is iemand die niet zijn eigen idee, project of ego vooropzet, maar juist de verbinding zoekt met anderen. Dat houdt in een behoorlijk empathisch vermogen als ook het vermogen om in te zien waar en wie verbonden moeten worden. Een verbinder kan mensen verbinden, ideeën, projecten, netwerken, straten en buurten. Er is, schrijft Rotmans in zijn boek ‘Een nieuw tijdperk, Nederland kantelt’ (2014) grote behoefte aan verbinders om meer bindend vermogen te creëren.

Koplopers, kantelaars en verbinders zijn alle drie, naast elkaar, in gelijkwaardige rollen nodig, zegt Rotmans. Het zijn verschillende rollen die verschillende mensen kunnen aannemen om vanuit eigen kracht te opereren, zodat ze de beweging kunnen vergroten en versnellen.

En dat is nou precies de rol die bij Ypsilon past: verbindingen bewerkstelligen.
Wordt vervolgd.

Nieuwsgierig naar het standpunt van Ypsilon over schizofreniebestaatniet? Klik hier


Reageer!


sluit venster