U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > wonen
  4.  > ondersteuning

Advies en ondersteuning

Bent u het zoeken en wachten beu? Wilt u zélf het initiatief nemen?
Hier leest u hoe Ypsilon u kan ondersteunen bij het opzetten van een eigen wooninitiatief.

Startersbijdrage

Een startersbijdrage van Ypsilon geeft u een financieel steuntje in de rug. Hiermee kunt u voor ondersteuning en begeleiding aankloppen bij twee ervaren organisaties op het gebied van wonen voor kwetsbare mensen. Stichting Chapeau Woonkringen en WOPiT hebben hun expertise uitgewerkt tot een blauwdruk voor nieuwe initiatieven.
Wilt u in aanmerking komen voor een startersbijdrage?
Lees hier de voorwaarden.
Klik hier voor het aanvraagformulier.

Onze partners:

Stichting Chapeau

Chapeau ontwikkelt initiatieven voor het realiseren van woningen die speciaal geschikt zijn voor mensen met een psychotische/psychiatrische aandoening: de Chapeau Woonkringen. Een Chapeau Woonkring is een groep zelfstandige woningen, voorzien van extra faciliteiten voor gezamenlijke activiteiten en met ruggesteun aan de bewoners door professionele begeleiding. De stichting overlegt met gemeenten woningcorporaties en zorginstellingen, om met hen te zoeken naar geschikte locaties voor het vestigen van een Woonkring.
www.chapeau-woonkringen.nl

WOPiT

WOPiT staat voor Wonen en Psychiatrie in Twente. WOPiT beheert meerdere kleinschalige woonprojecten voor mensen met een psychiatrische beperking. WOPiT neemt per vestiging zelf personeel aan om zoveel mogelijk een eigen sfeer te handhaven. De zorgvisie is gebaseerd op gelijkwaardigheid en het bevorderen van zelfstandigheid, herstel en maatschappelijke deelname. De SRH-methode, 'systematisch rehabilitatiegericht handelen' vormt een belangrijk uitgangspunt bij de woonbegeleiding.
WOPiT wil de opgebouwde kennis met anderen delen en eventueel samenwerken, ook buiten Twente.
www.wopit.nl

In de tussentijd kunt u voor informatie en ondersteuning hier terecht:

  • De Leidraad Woonkringen van Stichting Chapeau helpt u op weg bij het realiseren van zelfstandige huisvesting voor mensen met een kwetsbaarheid voor psychoses
  • Stichting Terp ontwikkelde een methodiek voor het opzetten van een woonzorgproject voor mensen met schizofrenie: Visie op wonen met zorg. Lees hierover meer op de site van De Terp;
Hein Koger blogt
Over politieke ontwikkelingen en de gevolgen voor familie en patiënt
sluit venster