12 instellingen tekenen manifest: isoleercel is rijp voor het museum

Dolhuys Manifest ‘Nederlandse GGZ separeervrij!’ dat vandaag op het High & Intensive Care Kennisfestival (HIC) door de twaalf GGZ-instellingen is ondertekend.

“Wij verklaren dat separeren geen zorg of hulp is: het wordt gebruikt uit onmacht en ervaren als straf”, aldus het Dolhuys Manifest. “Angsten, wanen en destructieve gedachten kunnen worden versterkt. Separeren is ook belastend voor de hulpverleners: het ondermijnt een respectvolle relatie met de cliënt en belemmert effectieve hulp en zorgverlening.”

Om ervoor te zorgen dat de isoleercellen op 1 januari 2020 definitief dicht gaan, moeten beleidsmakers, bestuurders en professionals volgens het manifest samenwerken met ervaringsdeskundigen en (ex)cliënten die separatie hebben ondergaan. Met de inzet van hun kennis kan gebruik van de separeerruimte worden voorkomen. Ook moet er meer worden ingezet op humane alternatieven, ontwikkeld in binnen en buitenland, om adequaat hulp te bieden aan cliënten die in een crisissituatie verkeren.

Professionals, bestuurders, politici en beleidsmakers mogen zich niet langer verschuilen achter bezuinigingen of bureaucratisch rompslomp, zo besluit het manifest. “Het is hun taak deze belemmeringen weg te nemen en humane zorg te garanderen voor cliënten.”

ANBI logo