Erfelijkheid

Een psychose in je familie?
Je bent niet de enige met vragen over erfelijkheid.
Bekijk hier de film die Ypsilon maakte.

Ontstaan

Over het ontstaan van psychoses is nog veel onduidelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel erfelijke aanleg als invloeden vanuit de omgeving een rol kunnen spelen. Dat betekent dat de kwetsbaarheid om een psychose te ontwikkelen erfelijk is. Of je de ziekte krijgt, hangt ook af van allerlei andere factoren.

Psychose in de familie

In de ene familie komen psychoses meer voor dan in de andere. Hoe nauwer de verwantschap, des te groter is de kans: Kinderen van iemand met een psychotische aandoening lopen meer risico dan ‘kleinkinderen-van’, broers of zussen meer dan neven en nichten, etc. Maar relativeer de cijfers wel: Als de helft van een eeneiige tweeling schizofrenie heeft, heeft de ander nog altijd 50% kans dat hij het niet krijgt. Als je broer of zus schizofrenie heeft dan is de kans 9% dat jij ook schizofrenie ontwikkelt en de kans bij jouw kinderen nog maar 2%- en dus 98% dat het niet gebeurt. Ter vergelijking: in de hele bevolking is de kans op schizofrenie ongeveer 1%.

Erfocentrum

Het Erfocentrum geeft voorlichting en antwoorden op vragen rond erfelijkheid, erfelijke aandoeningen en genetisch onderzoek via de website www.erfelijkheid.nl, films en de website www.zwangerwijzer.nl. Via Erfomail kun je vragen voorleggen. Medewerkers van het Erfocentrum geven een antwoord op maat, gebaseerd op wetenschappelijke informatie.
Download hier het infoblad Schizofrenie en erfelijkheid van het Erfocentrum.

Meer informatie

  •  
  •  
ANBI logo