Wat kan ik doen voor Ypsilon

Spread the word

Nog te veel familieleden en naasten missen de informatie en de steun om snel hun weg te vinden in zorg en ondersteuning. Als professional zit je in een cruciale positie om daar wat aan te doen. 
Spoor ze aan om actief op zoek te gaan naar meer informatie en wijs ze de weg naar MIND Ypsilon en/of andere plekken waar ze kennis kunnen opdoen en mensen kunnen vinden in een vergelijkbare situatie.

Informeer jezelf

Alles wat gaat over het werken met naasten is intussen wel bedacht. We weten dus precies wat er nodig is om naasten een goede rol te geven in de behandeling en weten precies wat we moeten doen om ze goed te ondersteunen. Maar weet jij het ook? Hoe goed ben jij geïnformeerd, ken je de literatuur? Weet jij wat je zelf kunt doen, wat je team of afdeling kunt doen en wat er op instellingsniveau kan gebeuren om het werken met naasten te bevorderen?

Zorg in elk geval dat je de generieke module Naasten hebt gelezen (de kern beslaat maar 15 pagina’s) en gebruik te werkkaarten die erbij zijn gemaakt. En maak gebruik van hulpmiddelen als de Triadekaart en onze Quickscan GGZ ‘Werken met familie’ of de Quickscan Welzijn van MIND Naasten centraal.

En blijf bij met een abonnement op ons kwartaalmagazine YN.

Wees een pro: wees jezelf

Ja, je bent professional, dus die kennis heb je in huis. Maar buiten je werk maak je je druk of je kinderen wel lekker gaan op school, sta je een vriend bij die net een tegenslag heeft gehad is of bekommer je je om je vader in het verpleeghuis. Dat maakt je compleet, dat maakt je mens.

Hoe mooi zou het zijn als cliënt en naasten niet alleen die professional maar die héle mens van je zien. Met alle expertise van een pro, maar die ook weet hoe het is om onzekerheid te leven, die kan luisteren, die voor zijn kwetsbare naaste door het vuur gaat. 

Train jezelf

Niet voor iedereen gaat het werken met naasten vanzelf. Maar waarom ook zou je meteen alles kunnen? Overal goed in zijn? Er is niks mis mee om dingen te leren. Gewoon, door heel veel af te kijken hoe collega’s het doen. En door training te vragen.

Ypsilon Support biedt tal van workshops rond actuele of heikele thema’s. Maar het aanbod is veel groter. Ook Naastenadviseur Henk-Willem Klaassen geeft inspirerende workshops en trainingen vanuit Naast & Betrokken. Hij stond bovendien aan de basis van een uitstekende online module over het betrekken van naasten op GGZ-Ecademy.

MIND, de koepel van cliënt- en naastenorganisaties is daarnaast bezig met de ontwikkeling van het MIND Expert Center, waarin (ook familie-)ervaringsdeskundigen ingezet kunnen worden voor bij- en nascholing.
Ter ondersteuning heeft MIND de gratis online kennismodule ‘Focus op Naasten’ ontwikkeld. De module richt zich op de hulpverlener in opleiding en is gebaseerd op de laatste kwaliteitsstandaard rondom naasten. De kennismodule kan worden gebruikt bij gastlessen over het naastenperspectief, maar is ook zelfstandig te volgen. 

Zoek de samenwerking op

Ga eens praten met mensen van de familie- of naastenraad over wat er speelt in jouw instelling. Zoek familie-ervaringsdeskundigen en de familievertrouwenspersoon. En ken de familie-organisaties bij jou in de buurt.

Meer informatie

Links

Downloads

ANBI logo