Psychose en schizofrenie

Wat is een psychose?

Een psychose is een psychiatrische aandoening waarbij iemand het contact met onze werkelijkheid kwijt is. Iemand kan in de war en angstig zijn, last hebben van hallucinaties en/of waandenkbeelden hebben. Zo kan iemand stemmen horen, denken dat hij Jezus is of het idee hebben dat hij achtervolgd wordt.

Een psychose kan eenmalig zijn en korter of langer duren. Psychoses kunnen ook voorkomen bij een manisch-depressieve stoornis of ernstige depressie. 

Hoe vaak komt het voor?

Psychosen zijn niet echt zeldzaam. Ongeveer 2 procent van de bevolking maakt er ooit in zijn leven een mee. Vaak blijft het niet bij één psychose. Mensen die eenmaal een psychose hebben meegemaakt hebben een grote kans om er vaker een te krijgen. Zij zijn psychosegevoelig. Ongeveer 160.000 volwassenen kampen met een ernstige psychiatrische aandoening. Zo’n half miljoen Nederlanders zijn naaste van iemand met een psychiatrische aandoening.

Hoe ga je als familie om met psychose?

Veel meer daarover vind je elders op deze website onder de  menu-optie Zorg voor jezelf en in onze brochures  ‘Help! Psychose in de familie’ en ‘Ziek? Hoezo ziek!’

Schizofrenie

Om te beginnen: niet iedereen die psychotisch is heeft schizofrenie. Je kunt ook een keer in je leven een psychose krijgen en daarna nooit meer. Pas als een psychose vaker voorkomt, lang duurt en iemand functioneert niet goed in de tussenliggende tijd kan de diagnose schizofrenie gesteld worden. 

Van het woord schizofrenie schrikken veel mensen. Zij hebben het beeld van een ernstige psychiatrische ziekte die nooit meer overgaat. Dat ligt veel genuanceerder. Tegenwoordig zeggen we liever ‘psychosegevoeligheid’. De diagnose schizofrenie wordt steeds minder gesteld. De meeste mensen met schizofrenie herstellen voor een groot deel en leren leven met hun gevoeligheid. 

Bij schizofrenie heb je last van positieve en negatieve symptomen. Positieve symptomen zijn hallucinaties, wanen en verward denken. Bij negatieve symptomen ontbreekt er iets wat er eerst wel was. Het gaat bijvoorbeeld om vervlakking van gevoelens, het ontbreken van energie, weinig initiatief nemen, terugtrekken uit sociale contacten en minder concentratievermogen.

Meer informatie

Links

  • Anoiksis is de vereniging voor en door psychosegevoelige mensen
  • PsychoseNet is hét platform over psychosegevoeligheid, stemming, trauma en herstel
  • Plusminus is er voor en van mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten
ANBI logo