Man ten onrechte in tbs-kliniek

Maar liefst 18 jaar heeft een 47-jarige man ten onrechte in een tbs-kliniek gezeten. De misstand kwam aan het licht toen het Openbaar Ministerie opnieuw verlenging van de maatregel aanvroeg voor nog eens twee jaar. Voor zijn vergrijp, diefstal, had de aan schizofrenie lijdende man maximaal vier jaar tbs mogen krijgen, maar de maatregel werd keer op keer onterecht verlengd. Naar aanleiding van hiervan gaan rechtbanken enkele honderden zaken van tbs-ers opnieuw bekijken.

Minstens 30 rechters en 10 officieren van justitie moeten zich volgens de advocaat van de man met de zaak bezig hebben gehouden. Dat noch zij, noch het OM en de advocaten, noch de kliniek deze onterechte verlengingen ontdekten, bevestigt volgens Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter de behoefte aan duidelijkheid over de regelgeving. Juist deze maand publiceerde Ypsilon de brochure ‘Psychose, forensische zorg en familie’. “Als een van de betrokken beroepskrachten of de familie de brochure eerder had gehad, hadden ze kunnen lezen dat bij de vergrijpen van betrokkene voor de tbs een maximum geldt.”

De nieuwe uitgave van Ypsilon maakt familieleden wegwijs in de ingewikkelde wereld van de forensische psychiatrie. “Alhoewel de brochure in eerste instantie is geschreven voor de familie, staan er ook voor hulpverleners nuttige tips in”, schreef Ypsilon in haar persbericht. Dat blijkt nu maar weer.

 

ANBI logo