Motie regeringspartijen maakt eigen bijdrage GGZ alsnog ongedaan

 

Het lijkt bijna zeker dat de eigen bijdrage in de GGZ alsnog van tafel gaat. Onder leiding van Lea Bouwmeester hebben PvdA en VVD hiertoe gisteren een motie ingediend. De eigen bijdrage leidde tot massief protest van patiënten, familieleden en hulpverleners. Het Malieveld stond vol met demonstranten en bijna alle politieke partijen verklaarden zich solidair, maar aanvankelijk zonder resultaat.

 

Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platform GGz waarvan ook Ypsilon deel uitmaakt, reageert dan ook opgetogen en opgelucht: “We hebben de afgelopen jaren veel gelobbyd in Den Haag en actief de media benaderd om de eigen bijdrage in de GGZ van tafel te krijgen. De invoering van de specifieke eigen bijdrage is een politieke blunder. De maatregel is discriminerend voor de bijna 1 miljoen mensen die jaarlijks gebruik maken van de GGZ. Er werd namelijk voor het eerst verschil gemaakt tussen mensen die kanker hebben en geen eigen bijdrage hoeven te betalen, en mensen met schizofrenie of manische depressie die wél een eigen bijdrage moeten gaan betalen. Hiermee werd het voor veel mensen onmogelijk gemaakt om gebruik te maken van de zorg die ze hard nodig hadden.” Ook de koepel van GGZ-instellingen GGZ Nederland heeft verheugd op de motie gereageerd.

Het Landelijk Platform GGZ is verheugd dat Lea Bouwmeester van de PvdA zich inzet om de eigen bijdrage door middel van een motie alsnog van tafel te krijgen. Tijdens het GGZ-Verkiezingsdebat dat het Landelijk Platform GGZ op 30 augustus jl. organiseerde, spraken de VVD en de PvdA zich nog uit tégen de discriminerende maatregel van de eigen bijdrage in de GGZ. Maar deze kwam via een achterdeur terug het in het Regeerakkoord. Dit was voor het Landelijk Platform GGZ onverteerbaar. Het Platform besloot daarom in samenwerking met GGZ Nederland, NVvP en NVP om de bodemprocedure tegen de eigen bijdrage door te laten gaan. Deze vindt plaats op 18 maart 2013.

ANBI logo