Nieuw antipsychoticum is eigenlijk een oude bekende

Alle ons omringende landen hadden het al, maar sinds afgelopen week is het ook in ons land verkrijgbaar: het antipsychoticum amisulpride. Onder de naam ‘Amice’ heeft ACE Apotheek het op de markt gebracht. Amice is een atypisch middel dat kan worden ingezet bij een vroege psychose óf als andere medicijnen bij de patiënt niet goed aanslaan. Het middel is verkrijgbaar in pillen van 100 en van 400mg en moet eenmaal daags worden ingenomen.

Vanuit verschillende organisaties was al langer aangedrongen op beschikbaarstelling van het amisulpride, omdat het volgens de richtlijn schizofrenie bij een relatief grote groep werkzaam is en relatief weinig bijwerkingen kent. Een eerdere fabrikant vond het echter niet lonend om het middel ook in Nederland uit te brengen. ACE, een klein bedrijf dat eerder al een alternatief voor Semap op de markt bracht, ziet nu wel kansen.

ACE heeft in eerste instantie niet de intentie om Amice te registreren. Amice is op doktersvoorschrift verkrijgbaar via de reguliere apotheek die het rechtstreeks kan bestellen bij ACE Apotheek. ACE is nog in afwachting van een besluit over vergoeding. Tot die tijd hangt het van de zorgverzekeraar af of die akkoord gaat met het middel. Dat kan zijn als de behandelaar aangeeft dat hij Amice voorschrift op basis van medische noodzaak.

ANBI logo