Onderzoek broers en zussen

Broers en zussen van gehandicapten en chronisch zieken, maken zich grote zorgen over de toekomst van hun familieleden. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Nederlands Jeugdinstituut gisteren presenteerde. Bijna 70 procent van de 100 ondervraagde broers en zussen had zorgen over de toekomst. Broers en zussen voelen zich geïsoleerd en hebben bijna drie keer zoveel kans om problemen te ontwikkelen.

Hoeveel broers en zussen van mensen met een psychotische aandoening er ondervraagd zijn, meldt het onderzoek niet. Maar dat ook zij zorgen hebben, is bij Ypsilon bekend. De vereniging biedt al sinds haar beginjaren steun aan deze groep. Specifieke problemen en zorgen van broers en zussen liggen op verschillend gebied. De verwerking van de soms heftige problemen in de jeugd en puberteit, een gevoel van verwaarlozing, rouw om de vervreemding van de ooit gezonde broer of zus, hoop op herstel, vragen over erfelijkheid, het overnemen van de zorg van ouderwordende ouders.

Het aanbod van Ypsilon om steun te bieden in al deze levensfasen groeit. Kijk hiervoor op www.ypsilon.org/naasten

Het onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut is in te zien via www.nji.nl

Leden van Ypsilon kunnen terecht op het snelselectiescherm op de homepage en in het menu voor naasten.

Voor broers en zussen organiseert Ypsilon enkele keren per jaar een bijeenkomst. Er is een training in ontwikkeling om te leren omgaan met een broer of zus zonder ziekte-inzicht. De schrijfcursus Kom Op Verhaal wordt  indien mogelijk speciaal voor broers en zussen georganiseerd.

ANBI logo