Patient: Arts medeschuldig aan moord

Een Belgische patiënt die verschillende moorden pleegde, heeft een klacht ingediend tegen zijn psychiater. Hij wil de psychiater mede verantwoordelijk stellen voor zijn daden. Had de psychiater hem goed behandeld, dan had hij de moorden wellicht niet gepleegd, denkt hij. Dat meldt het dagblad Het Belang Van Vlaanderen. Of het gerecht ingaat op de klacht, is volgens de krant nog niet duidelijk.

Hoofdpersoon in de geruchtmakende zaak is Kim de Gelder, die in 2009 kinderdagverblijf Fabeltjesland binnenliep en daar twee baby's en een kinderverzorgster vermoordde. Voordien had hij ook een vrouw uit Vrasene vermoord.

In de krant van vandaag doen voor het eerst ook de ouders van De Gelder hun verhaal. Op zijn 18e probeerden de ouders hun zoon vergeefs gedwongen laten opnemen. “Mijn vrouw en ik waren ervan overtuigd dat we hem best uit de maatschappij konden weghalen. Maar de psychiater die we raadpleegden, stuurde ons uit wandelen.” Voor de moeder van De Gelder, een verpleegkundige met ervaring in de psychiatrie, stond vast dat haar zoon leed aan een psychose. Zo zou hij de waan hebben dat hij tot het politiekorps hoorde. Hij onderzocht ook of zijn eten was vergiftigd en stond soms midden in de nacht onaangekondigd in de kamer van zijn ouders.

Zelf hield het echtpaar er eerder rekening mee dat hij zichzelf wat zou aandoen dan zijn omgeving. Of een dwangopname de daden van hun zoon had kunnen voorkomen, blijft ook voor hen gissen. “Misschien wel, misschien niet. Maar wij moeten leven met die gemiste kans.”

ANBI logo