Prijzenfestival tijdens enerverend familiecongres

Maar liefst 6 instellingen en 1 persoon zijn gelauwerd tijdens het congres ‘Van je familie moet je het hebben’ vandaag in Zwolle. ’s Morgens al mochten het VIP-team Amsterdam en het Vijfde wijkteam van GGZ Noord-Holland Noord de LPGGz-ster Familie-ervaring in ontvangst nemen. Zij kwamen als beste uit de bus bij een inventarisatie van het Landelijk Platform GGz onder familieleden naar hun ervaringen bij GGZ-instellingen. Later werd Bert Aben in het zonnetje gezet met de Hylke van Zwolprijs. Afsluitend werden nog eens vier instellingen toegevoegd aan de lijst van aanbieders die goed scoren op de criteria van de LPGGz-beleidsster.

De beleidsster van het Platform viel ten deel aan GGNet, Arkin, GGZ Westelijk Noord-Brabant en Zeeuwse Gronden, een kleine instelling die nota bene vanuit familieleden was opgericht. “Ik ben blij dat we ons beleid niet alleen uitvoeren, maar het afgelopen jaar ook hebben opgeschreven”, zei oprichtster Rita de Rijke in haar dankwoord. “Anders hadden we deze ster nooit gekregen.”

Bert Aben kreeg zijn prijs voor zijn inspanningen om de triade van hulpverlener, cliënt en familie te versterken. Hij ontving de prijs in het bijzijn van de nabestaanden van Hylke van Zwol, die zich tijdens zijn leven aanhoudend sterk had gemaakt voor hetzelfde doel. Na eerdere speeches waarin de voordelen van e-health werden benadrukt kwam hij met de ontwapende reactie dat ‘een goed gesprek’ nog altijd heel belangrijk was.

Persoonlijk contact was ook het thema van de reactie van psychiater Hiske Becker van het Amsterdamse VIP-team. “Mijn mobiele nummer, mijn e-mailadres en desnoods mijn Facebook geef ik aan familieleden en ik heb er alleen maar goede ervaringen mee. Je hoeft echt niet bang te zijn dat familieleden je de hele tijd lastig vallen”, hield ze de goed gevulde zaal met vooral hulpverleners voor.
Noviteit op het congres was ook de Handleiding Familiebeleid die de Stichting Landelijke Koepel Familieraden (SLKF) de afgelopen jaren had ontwikkeld. Op het congres werd het eerste exemplaar uitgereikt.
 

ANBI logo