Steun leidt bij een derde van familieleden tot eigen psychische problemen

De zorg om een familielid met psychische problemen kan een grote impact hebben op de directe familie. Dat is vaker geconstateerd en blijkt vandaag opnieuw uit een enquête van Fonds Psychische Gezondheid voor de Landelijke Dag Psychische Gezondheid. In maar liefst 95 procent van de gevallen zorgen de psychische problemen van een familielid voor belemmeringen in hun eigen leven valt te lezen op www.psychischegezondheid.nl/familie.

Jean-Pierre van de Ven, psycholoog van Fonds Psychische Gezondheid: “Opmerkelijk is dat een derde van de ondervraagden zélf psychische problemen ervaart door de impact van de relatie met hun familielid. Zij ervaren bijvoorbeeld klachten als angst en somberheid. Depressieve gevoelens en een burn-out komen bij familie en vrienden van mensen met psychische stoornissen ook regelmatig voor. Er kan niet genoeg aandacht zijn voor het belang van de steun van naastbetrokkenen.”

Fonds Psychische Gezondheid benadrukt hoe belangrijk het is ook aandacht en steun te verlenen aan familie van mensen met psychische problemen. Vanaf vandaag lanceert het Fonds een speciaal platform voor deze groep met informatie, tips en ervaringsverhalen: www.psychischegezondheid.nl/familie. Ook biedt het platform een speciale test waarmee mensen hun mate van overbelasting kunnen toetsen.

ANBI logo