Ypsilon presenteert brochure over forensische zorg

Met trots presenteert Ypsilon haar splinternieuwe brochure Psychose, forensische zorg en familie; informatie voor familieleden en naastbetrokkenen. Goed leesbare, actuele informatie over de forensische psychiatrie is schaars. En zeker voor familieleden. Tot nu! De 36 pagina’s tellende brochure is online te bestellen via www.ypsilon.org/webwinkel.

De nieuwe uitgave maakt familieleden wegwijs in de onvoorstelbaar ingewikkelde wereld van de forensische psychiatrie. Hij legt feiten en procedures uit, maar gaat ook in op de gevolgen voor familieleden, op hun gevoelens en vertelt welke steun Ypsilon kan bieden. Alhoewel de brochure in eerste instantie is geschreven voor de omgeving, verwacht Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter dat ze breder zal worden verspreid dan onder familieleden alleen. “De tekst is ook voor patiënten prima leesbaar. En voor hulpverleners staan er nuttige tips in.”

Aan de uitgave werkten tal van deskundigen mee, variërend van professionals uit forensische instellingen als de Van Mesdag, de Kijvelanden en Vincent van Gogh en kennisinstituten als het NIFP tot collega-organisaties als Anoiksis, Balans en SLKF en ervaringsdeskundigen van familie- en patiëntenzijde. Ypsilon vroeg hen mee te lezen en commentaar te geven. Dat maakt de brochure niet alleen betrouwbaar, maar ook veelzijdig en informatief.

De brochure maakt deel uit van een breder pakket waarmee Ypsilon steun biedt aan familieleden van mensen met een psychose die in de forensische zorg belanden. Zo bouwt ze al een jaar aan een netwerk van instellingen in het forensisch circuit. Doel daarvan is om over het hele land verspreid lotgenotencontact te organiseren en familieleden vroegtijdig van informatie te voorzien.

“Vroeger was het haast ondenkbaar dat mensen met een psychose in de wereld van justitie belandden”, licht Stavenuiter toe. “Die mensen hadden immers geen straf nodig, maar behandeling! Dat is de laatste jaren fors veranderd, waardoor steeds meer patiënten en dus ook hun familie in een heel andere wereld terechtkomen dan ze gewend waren. Uitgekotst door de maatschappij, verstoken van de meest elementaire informatie en totaal op zichzelf aangewezen. Die mensen kunnen erop rekenen dat ze bij Ypsilon wel gehoor vinden.”

Een van de voorzieningen van Ypsilon is een telefonisch spreekuur voor familieleden van mensen in de forensische zorg of die met justitie te maken hebben. Contactpersoon Ine Janzen is elke woensdag van 19.00 tot 21.00 uur bereikbaar op (077) 475 27 18. Later dit jaar zal ook een digitale lotgenotengroep worden opgericht, waarvoor belangstellenden zich nu al kunnen aanmelden. Meer informatie daarover is te vinden op www.ypsilon.org/forum.

ANBI logo