Ypsilon spreekt met koning over dakloosheid

 

In gesprek over dakloosheid

Midden boven: Jenny de Jeu, met rechts de koning en links staatssecretaris Blokhuis.
Foto: Freek van den Bergh

Een enorm aantal mensen heeft problemen om een fatsoenlijk dak boven het hoofd te hebben met de bijpassende ondersteuning. Het aantal mensen dat dak- en thuisloos is geraakt is nog nooit zo groot geweest in Nederland als nu. Ook veel mensen uit de achterban van Ypsilon kampen hiermee. Die boodschap is sinds deze week ook afgegeven aan de koning Willem-Alexander. Dat gebeurde na afloop van een verrassingsbezoek dat de koning bracht aan Zelfregiecentrum Weert.

Adviseur Sociaal Domein Jenny de Jeu van Ypsilon noemt het ‘heel bijzonder’ dat ze kon deelnemen aan het gesprek, alhoewel het inhoudelijk geen toeval was: “Goed wonen is al langere tijd een belangrijk thema voor Ypsilon. Afgelopen najaar overhandigden we nog het manifest ‘De sleutel in handen’ aan staatssecretaris Paul Blokhuis.  In dit manifest en bijbehorende Woonwijzer komen veel zaken aan de orde die ook met dakloosheid te maken hebben.”

Maar De Jeu zat meer petten aan tafel dan die van Ypsilon alleen. “Ik werk ook nog voor andere organisaties en mocht vanuit al deze ‘petjes’ de punten inbrengen die belangrijk zijn voor cliënten en naasten. Belangrijk punt dat ik vanuit Ypsilon heb ingebracht is het gegeven dat mensen een familie en naasten hebben. Dat lijkt een open deur, maar in allerlei praktijk en beleid is hier veel te weinig aandacht voor. Om dit punt kracht bij te zetten had ik een aantal poppetjes van mijn dochter meegenomen die samen een familie vormden, deze ‘familie’ stond het hele gesprek prominent op tafel. Zo konden we de familie niet vergeten!”

Het bezoek dat koning Willem-Alexander eerder op de dag bracht aan het zelfregiecentrum haalde landelijke pers met het doorknippen van de stropdas van de koning. “Maar laten we het vooral hebben waar het écht om ging: het oplossen van de dakloosheid. Want daarin vormt het zelfregiecentrum Weert, dat aangesloten is bij MIND, een prachtig voorbeeld.” Het centrum biedt mensen met een psychische kwetsbaarheid opvang in de regio en is de basis van de zogeheten innovatieve Flexibele Maatschappelijke Opvang, die in Weert samen met partners uit de omgeving wordt vormgegeven. In het zelfregiecentrum is het meldpunt voor deze opvang en tegelijkertijd is er ruimte voor een kop koffie, een luisterend oor en allerlei activiteiten voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Al met al kijkt Jenny de Jeu zeer tevreden terug: “Bezoekers en medewerkers waren erg verrast met het bezoek van deze bijzondere gast! De koning nam echt tijd en aandacht voor de mensen uit Weert.” In de komende editie van Ypsilon Nieuws gaat ze uitgebreider in op het koninklijke bezoek en op de problematiek van dakloosheid.

 

Familie nabij  De familie nabij…
Foto: Jenny de Jeu

 
ANBI logo