Marja Hasert neemt afscheid als voorzitter

Marja Hasert heeft op de Ypsilon Studiedag van 6 november jongstleden afscheid genomen als Ypsilonvoorzitter.

Er is nog geen opvolger. Bestuurslid Henk-Willem Klaassen neemt de rol van voorzitter tijdelijk waar.

Marja Hasert heeft op de Ypsilon Studiedag van 6 november jongstleden afscheid genomen als Ypsilonvoorzitter.

Er is nog geen opvolger. Bestuurslid Henk-Willem Klaassen neemt de rol van voorzitter tijdelijk waar.

Marja nam afscheid met de volgende woorden:

“Ruim twee jaar geleden ben ik aan getreden als voorzitter van Ypsilon. Na een periode van zeven jaar als betaalde kracht op het landelijk bureau, waar ik met enorm veel plezier heb gewerkt en daarvoor vier jaar als redactielid voor Ypsilon Nieuws. Ik heb veel aan Ypsilon te danken. Als kind van een moeder met schizofrenie heb ik in mijn jonge leven weinig kansen gehad om persoonlijke groei door te maken. Die ontwikkeling heb ik op latere leeftijd mogen ervaren en voor een belangrijk deel heeft Ypsilon als organisatie, maar natuurlijk vooral de collega’s op het bureau met aan het roer onze directeur Bert Stavenuiter, hieraan bijgedragen.

Het is bijzonder. Ik ben onlangs vijftig jaar geworden en die persoonlijke ontwikkeling waar ik het net over had kan ik doormaken dankzij het feit dat ik ‘ouder’ word. Ouder worden is daarom ook niet erg. Dat is toch prachtig. Ik leer iedere dag, niet in de laatste plaats over mijzelf. De vraag ‘waartoe ben ik op aarde’ krijgt met het verstrijken van de tijd een ander antwoord. Dat vergt een soort speurtocht. Soms kun je die tocht tussen de bedrijven door doen en soms word je even aan je jasje getrokken en maak je gedwongen pas op de plaats. Met dit laatste ben ik nu bezig. Ik ben sinds juli op non-actief voor Ypsilon en helaas sinds eind augustus ook bij mijn werk. 

Mijn speurtocht naar antwoorden heeft me bijzondere inzichten opgeleverd. Ik ben er nog niet klaar mee, maar één ding is me duidelijk geworden. De afgelopen twee jaar zijn heftig geweest. Mijn start als voorzitter met in het vooruitzicht het jubileumjaar. Prachtige dingen heb ik meegemaakt, vele uithoeken van het land heb ik bezocht en daarmee heb ik als voorzitter een bijdrage kunnen leveren aan een bijzonder jaar. De start in een nieuwe, niet bestaande functie, in de GGZ. Een prachtige uitdaging waarmee ik de kans kreeg mijn levenslessen en opgedane kennis en ervaringen ter begeleiding van mensen als u en ik in te zetten.  Daarmee heb ik familieleden handvatten kunnen bieden voor het omgaan met de ontstane situatie met hun zieke familielid. Datzelfde traject ben ik na anderhalf jaar nog eens bij een andere werkgever aangegaan. Ook in ons eigen bedrijf, waar ik de administratie en PR voor doe, gaat de nodige tijd zitten. Zeker in deze economische situatie. Toen daar afgelopen zomer kort na elkaar persoonlijke verliezen in mijn directe omgeving bijkwamen ging langzaam het licht uit. 

Ik sta hier om afscheid te nemen. Afscheid van een prachtige periode bij Ypsilon. Een mooie tijd waarin ik veel heb geleerd. Waarin ik heel veel bijzondere, bevlogen mensen heb leren kennen. Mensen die stuk voor stuk een gevulde rugzak hadden en daar iets moois, iets goeds mee deden. Het warme bad waar ik ooit na mijn allereerste landelijk dag in één van mijn eerste artikelen voor Ypsilon Nieuws over sprak, is een bad gebleken waarin ik me al die jaren heb kunnen wentelen. Dat bleek de afgelopen periode ook weer. Heel veel lieve berichtjes, kaarten en mailtjes heb ik ontvangen. Die compassie en die warmte is altijd weer voelbaar. Ypsilon is een bijzondere club. Tot op heden heb ik het nog niet kunnen opbrengen om iedereen persoonlijk te antwoorden. Maar weet allen dat ik die belangstelling enorm waardeer!

Ik neem afscheid met een bezwaard gemoed. Maar ook met de wetenschap dat Ypsilon een mooie tijd tegemoet gaat. Het bestuur heeft weer fantastische nieuwe mensen binnen gehaald. Samen met  “ouwe rot” Henk-Willem en de nog te zoeken nieuwe voorzitter, al haar vrijwilligers en natuurlijk de bijzonder betrokken krachten van het landelijk bureau zal Ypsilon voor u, haar leden, blijven opkomen.

Ik sluit een zeer belangrijke en bepalende periode van mijn leven af. Met dit afscheid wordt de binding met mijn reeds overleden moeder anders, gelijkwaardiger. Zij was voor mij onlosmakelijk met haar ziekte verbonden en daarmee met Ypsilon. Zonder haar was ik nooit bij Ypsilon terecht gekomen. Haar ziekte is voor mij allesbepalend geweest in mijn leven. Daar komt nu verandering in. Daar werk ik aan.

Ik heb me een poosje helemaal afgesloten voor Ypsilon en was verheugd te merken dat ik afgelopen week oprecht blij werd van het bericht dat Ypsilon nr. 2 staat in de top 50 van transparante goede doelen in dagblad Trouw.

Daarom weet ik dat ik over enige tijd met veel plezier zal terugdenken aan alles wat Ypsilon, haar vrijwilligers, haar leden, mijn oud collega’s, maar ook de andere, externe contacten me hebben gebracht en aan wat ik heb kunnen bieden. Daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn.”

Marja Hasert 

Wie graag nog iets wil laten weten aan Marja, wordt aangeraden dit te sturen naar het landelijk bureau van Ypsilon of te mailen naar ypsilon@ypsilon.org met de vermelding 't.a.v. Marja Hasert'
Ypsilon zorgt ervoor dat de reacties worden gebundeld en in gepaste vorm bij haar terechtkomen.
  

ANBI logo