Nachtegaal, Ei-werk en Wonen voor ouderen genomineerd voor Ria van der Heijdenprijs

De Nieuwe Nachtegaal te Rotterdam, stichting Ei-werk te Amsterdam en ‘Wonen voor Ouderen’ in Lelystad zijn de drie genomineerden voor de Ria van der Heijdenprijs 2011. De winnaar wordt op het (gratis) symposium ‘Focus op familie’ op 10 februari bekendgemaakt  in Delta PC te Poortugaal. Delta stelde de prijs in na de dood van Ypsilonoprichter Ria van der Heijden.

Uit ruim 15 inzendingen selecteerde de jury er drie op basis van de criteria: passend in de geest van Ria, kwaliteit van leven bevorderend van de chronische patiënt en diens omgeving, baanbrekend, veelzijdig, enthousiasmerend.

De Nieuwe Nachtegaal is een woonvorm in de Rotterdamse wijk Zevenkamp. Een voormalig verzorgingshuis is verbouwd tot een multifunctioneel centrum, vormt een thuis voor 36 cliënten met een psychiatrische stoornis en huisvest 13 bedrijfjes, waaronder een kapsalon, kinderdagverblijf, kunstenaars, praktijkschool. Bijzonder zijn de twee logeerwoningen voor familieleden van de bewoners.

Stichting Ei-werk is een initiatief van Ypsilonleden Hannie Boumans en Maarten Egmond. In het Ei-complex kunnen mensen met een psychiatrische aandoening muziek maken, workshops volgen, alles onder professionele begeleiding. “De patiënten vergeten alles en spelen met hun talenten de sterren van de hemel”, aldus de inzenders.

Het project ‘Wonen voor Ouderen’in Lelystad, heeft voor 36 mensen uit de GGZ vanaf ongeveer 55 jaar de psychiatrie en de ouderenzorg geïntegreerd. Doel is de laatste fase van het leven plezierig wonen, met zorg op psychiatrisch en lichamelijk gebied. Het project biedt dagbesteding, contact met de buurt én plek voor familie en vrijwilligers.

Jaarlijks kent Delta de Ria van der Heijdenprijs toe aan mensen die iets bijzonders hebben gepresteerd voor chronisch psychiatrische cliënten. De prijs bestaat uit een kunstwerk en 5000 euro. De winnaar gebruikt de geldprijs om de kwaliteit van leven van cliënten verder te verbeteren. Winnaars van een eervolle vermelding krijgen 750 euro om hun project uit te bouwen.

ANBI logo