Nieuws van RTL is geen nieuws

Patientenorganisaties laten zich sponsoren door de farmaceutische industrie. Zo opende RTL-nieuws haar avonduitzending vandaag. Nieuws? Misschien wat andere organisaties betreft. Maar wat Ypsilon betreft niet. De vereniging heeft al heel lang contact met farmaceuten en heeft daar ook altijd open kaart over gespeeld. Op www.ypsilon.org/farmacie vertelt ze hoe ze die relatie ziet; op www.ypsilon.org/jaarverslag staat voor iedereen in beeld hoe de inkomsten van Ypsilon zijn verdeeld.

Begin dit jaar nog bekrachtigde de ledenraad van Ypsilon de praktijk die ze al jaren hanteert. Het is een relatie die zich, wat de ledenraad betreft, laat samenvatten als een relatie waar de belangen soms uiteen kunnen lopen en soms overeenkomen. Volgens RTL ontving Ypsilon in 2010 in totaal zo'n € 63.000 van farmaceutische bedrijven. Daarvoor heeft de nieuwsredactie niet lang hoeven graven: de verhouding komt terug in het jaarverslag dat al meer dan een half jaar online staat. Onthullend kan je het dan ook bepaald niet noemen, vindt Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter, en nieuws al helemaal niet. “Maar wellicht geldt dat niet voor iedereen. Ypsilon kwam dit jaar voor de tweede keer óók voor in de Top-50 van dagblad Trouw van de meest transparante organisaties.”

Eerder deze week twitterde Anoiksislid Maarten Muis ook al twee berichten die duidelijk maakten dat hij niet onder de indruk was van de nieuwsgaring van RTL: “Benaderd door RTL-journalist met zijn idee dat Anoiksis voor 71% op farmacie-geld draait. Cool, dat betekent een budget van 4 ton… (haha)” schreef hij op 22 december 2011. En een dag later: “Enig inzicht mogen krijgen in hoe de journalistiek appels met peren gaat vergelijken om een sterk statement te maken.”

ANBI logo