Nominaties Ria van der Heijdenprijs; Uitreiking op symposium

Het OpStapproject van Kwintes, de afdeling palliatieve, terminale zorg van GGZ Centraal en Hans Verbruggen, van de Pompestichting zijn de drie genomineerden voor de Ria van der Heijdenprijs 2012. De winnaar wordt op het (gratis) Ypsilonsymposium ‘Zelfbewust omgaan met de media’ op 4 april bekendgemaakt in Delta PC te Poortugaal. U bent van harte uitgenodigd zich aan te melden door een e-mail te sturen aan info@deltapsy.nl.

Uit 20 inzendingen selecteerde de jury er drie op basis van de criteria: passend in de geest van Ria, kwaliteit van leven bevorderend van de chronische patiënt en diens omgeving, baanbrekend, veelzijdig, enthousiasmerend.
Het OpStapproject is een pareltje van Kwintes in Almere. Het project, voor en door patiënten, maakt mensen met schizofrenie of een andere psychiatrische kwetsbaarheid vertrouwd met en verleidt ze tot maatschappelijke participatie.

Iedereen moet kunnen sterven daar waar hij geleefd heeft. De afdeling palliatieve, terminale zorg van GGZ Centraal, locatie Zon en Schild biedt dat, uniek in Nederland. Psychiatrische patiënten in de laatste fase van hun leven krijgen zorg en aandacht van getrainde professionals en vrijwilligers.

Hans Verbruggen, medewerker bij de Pompestichting voor forensische psychiatrie helpt patiënten met een psychotische achtergrond weer de maatschappij in. Hij bouwt aan het netwerk van de patiënt, heeft aandacht voor familie en richt zich op herstel. Zijn doorzettingsvermogen en vechtlust tegen de bureaucratie binnen en buiten de instelling maken zijn werk bijzonder.

Delta stelde de prijs in na de dood van Ypsilonoprichter Ria van der Heijden. Jaarlijks kent Delta de Ria van der Heijdenprijs toe aan mensen die iets bijzonders hebben gepresteerd voor chronisch psychiatrische cliënten. De prijs bestaat uit een kunstwerk en 5000 euro. De winnaar gebruikt de geldprijs om de kwaliteit van leven van cliënten verder te verbeteren. Winnaars van een eervolle vermelding krijgen 750 euro om hun project uit te bouwen.

ANBI logo