Patiënten grotere rol in toezicht op kwaliteit zorg

Nederlanders vinden het belangrijk dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) patiënten actief betrekt bij het toezicht op de kwaliteit van zorg. Vooral patiëntenverenigingen en cliëntenraden kunnen hierin een rol spelen. Dat zegt het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL in een onderzoek op verzoek van de IGZ.

Voor de meeste mensen is de inspectie niet de eerste plek waar ze met hun klachten heengaan. De meeste mensen met een negatieve ervaring in de zorg, stellen deze nergens aan de orde, blijkt uit het onderzoek. Toch zijn veel mensen wel bereid hun ervaringen te delen met de inspectie, bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten met andere patiënten of via deelname aan een cliëntenraad. Patiënten adviseren de inspectie dan ook om met patiëntenverenigingen en cliëntenraden te praten. Een goed advies volgens Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter: ‘Patiënten- en familieorganisaties zijn de ogen en oren van de mensen om wie het gaat en kunnen dus een belangrijke functie hebben in het signaleren, in het adviseren. Ook Ypsilon heeft die functie, zowel landelijk als regionaal.’

De Inspectie wil burgers een grotere rol geven in haar toezicht op kwaliteit van zorg en wilde graag weten op welke manieren zij betrokken zouden willen worden. Eerder verkende de inspectie mogelijkheden om social media en waarderingswebsites hiervoor in te zetten. Vooral zorgkaartnederland.nl bleek een bruikbare informatiebron voor het toezicht, in tegenstelling tot Facebook en Twitter. Ook zijn veel mensen terughoudend met het delen van negatieve ervaringen met de gezondheidszorg op internet.

 

 

 

De Inspectie benaderde Ypsilon een paar jaar geleden om te zeggen dat ze meer contact wilde. Dat is er – wat Ypsilon betreft helaas – nog niet van gekomen. De IZG is van harte welkom.

ANBI logo