Speelfilm ‘The Soloist’ over schizofrenie

Speelfilms waarin een realistisch en integer beeld geschetst wordt van iemand met een psychiatrische aandoening zijn dun gezaaid. ‘The Soloist’, die in 2009 uitkwam in de VS voegt er een aan het rijtje toe. Deze film draagt bij aan een genuanceerd beeld en beter begrip van schizofrenie. De film is in Nederland helaas niet in de bioscoop te zien, maar wel binnenkort op DVD verkrijgbaar.

Lees de recensie in YN 2 – 2010

Speelfilms waarin een realistisch en integer beeld geschetst wordt van iemand met een psychiatrische aandoening zijn dun gezaaid. ‘The Soloist’, die in 2009 uitkwam in de VS voegt er een aan het rijtje toe. Deze film draagt bij aan een genuanceerd beeld en beter begrip van schizofrenie. De film is in Nederland helaas niet in de bioscoop te zien, maar wel op DVD verkrijgbaar.

De film is gebaseerd op het ware verhaal van Nathaniel Ayers, een getalenteerd cellist die als een van de weinige zwarte studenten een opleiding volgt aan de prestigieuze Julliard School in New York. Tijdens zijn tweede studiejaar openbaren zich de eerste tekenen van een psychose, hij gaat op straat leven en krijgt uiteindelijk de diagnose schizofrenie.

Journalist Steve Lopez van de Los Angeles Times, die op dat moment verlegen zit om een verhaal, hoort hem op straat spelen en herkent direct zijn talent. Hij besluit een serie artikelen aan Nathaniel te wijden en raakt zo persoonlijk bij hem betrokken. Steve wil hem ‘redden’ en neemt hem onder zijn hoede. Hij regelt onderdak en een optreden, maar Nathaniel heeft zijn eigen manieren gevonden om met zijn ziekte te leven. Steve leert dat het belangrijkste is dat hij een vriend is voor Nathaniel.

ANBI logo