Ypsilon stuurt ingezonden brief naar Volkskrant

 

Tekst ingezonden brief die Ypsilon vandaag naar de Volkskrant stuurde:

 

Psychiatrie en AWBZ

Is er verschil in zorgbehoefte tussen mensen met een ernstige lichamelijke en verstandelijke beperking en mensen een ernstige psychiatrische aandoening? Nog niet. Voor ieder van hen geldt dat hun zorg onverzekerbaar is en dat van een behandelperspectief hoegenaamd geen sprake meer is. Toch houdt staatssecretaris Van Rijn (VWS) vooralsnog vast aan zijn plan dat psychiatrische patiënten zich voortaan maar moeten verzekeren en dus niet langer passen in zijn nieuwe kern-AWBZ (Volkskrant, 11 juni jl.).

Ypsilon, die 6.000 mantelzorgers/familieleden verenigt van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose onder wie tal van schizofreniepatiënten, vindt dat die gelijkschakeling moet blijven. Ze ziet zich daarbij gesteund door het Landelijk Platform GGZ, de koepel van patiënten-, cliënten- en familieorganisaties en verschillende politieke fracties.

De staatssecretaris heeft toegezegd dat hij de criteria voor toetreding tot de nieuwe kern-AWBZ nog goed wil vaststellen om te voorkomen dat mensen tussen de wal en het schip gaan vallen. Daar zijn wij blij mee. Aan schizofreniepatiënten in een chronisch stadium moet je niet willen sleutelen. Zij horen niet thuis in een verzekering waar de focus is gericht op ‘beter worden’ en kostenbeheersing.

Net als mensen met een ernstige lichamelijke of verstandelijke beperking moeten zij kunnen rekenen op een samenleving die levenslange zorg van goede kwaliteit biedt.

 

Bert Stavenuiter en Jan Zandijk,
directeur en voorzitter van Ypsilon

 

 

ANBI logo