U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Politiek neemt serie maatregelen na fouten in zaak Bart van U.

13-05-2016

Verwarde mensen die een gevaar voor de samenleving kunnen opleveren, krijgen voortaan een ‘rode vlag’ achter hun naam in alle systemen. Politie, Openbaar Ministerie en hulpverlening kunnen zo in een oogopslag zien dat ingrijpen geboden is. Dat meldde de Telegraaf gisteren onder de uiterst stigmatiserende kop ‘Merkteken gestoorde’.

Het dagblad had daarmee de primeur van een brief die minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie later die dag aan de Tweede Kamer stuurde. Daarin schrijft hij dat de politie nu ook op elk moment van de dag kan zien of een verward persoon een gevangenisstraf open heeft staan. De officier van justitie kan dan onmiddellijk opdracht geven om die ten uitvoer te leggen, ongeacht de hoogte van de straf en ongeacht een eventueel hoger beroep. De brief maakt duidelijk dat de aanbevelingen van de commissie slagvaardig zijn opgepakt. De commissie-Hoekstra boog zich over de fouten die waren gemaakt nadat Bart van U. niet alleen oud minister Els Borst moor ook zijn zus had gedood terwijl hij tegen zijn wil op vrije voeten was.

In haar rapport constateerde de Onderzoekscommissie ook dat de familie “zich over een lange periode de nodige inspanningen heeft getroost om voor Van U. passende zorg en behandeling te krijgen”. Tegelijk constateert de Onderzoekscommissie dat van de informatie van de familie “niet of slechts met grote moeite” gebruik is gemaakt. Het Openbaar Ministerie, maar ook de rechterlijke macht en medici in de geestelijke gezondheidszorg zouden deze signalen veel serieuzer moeten nemen, was een van de aanbevelingen van de commissie. Daarover rept minister Van der Steur in zijn brief aan de Kamer nu niet. Mogelijk is dat omdat er momenteel een nieuw wetsontwerp van de Wet verplichte GGZ bij de Raad van State ligt, waarin de familie een veel prominentere rol krijgt.

 

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster