Nieuwe coronamaatregelen met gevolgen voor naasten

De regering heeft de maatregelen aangescherpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De beperking van bezoek thuis tot één persoon én de avondklok zullen de grootste impact hebben op het leven van mensen met psychische problemen en hun naasten. De avondklok gaat zaterdag in en loopt van 21 uur tot 4.30 uur en geldt tot 9 februari.

Detailfoto coronavirusZe pleit ervoor een adviseur psychische gezondheid toe te voegen aan het Outbreak Management Team (OMT) dat de regering adviseert. Die kan gevolgen als oplopende wachtlijsten en toename van het aantal suïcides daar inbrengen.

Uitzondering voor mantelzorgers

Wat de avondklok betreft is er een uitzondering mogelijk voor mantelzorgers. Ook voor mantelzorgers ggz. Woont degene voor wie je zorgt niet bij je in huis? En heeft je naaste mantelzorg nodig die je niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok? Dan mag je hiervoor op pad, op voorwaarde dat je een ‘Eigen verklaring Avondklok’ bij je hebt. Deze officiële verklaring vind je hier.

Ypsilon verzamelt op haar ‘coronapagina’ alle nieuws en informatie die voor naasten van belang zijn. En we zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Laat ze ons weten, zodat wij ze weer kunnen gebruiken in de lobby. De eerste geluiden van naasten die zich zorgen maken zijn intussen al gehoord. “Mijn zoon leeft ’s nachts en ik ben is heel bezorgd dat hij hier problemen door gaat ondervinden en hij eventueel zal worden aangehouden door politie.”

De adviesdienst zit klaar op werkdagen van 10 tot 16 uur voor een luisterend oor en ondersteuning.

ANBI logo