P-RISK

P_RISK-onderzoek, UMC Utrecht: 
Psychiatrische aandoeningen ontstaan door een combinatie van erfelijke en ervaringsfactoren. Er is steeds meer bekend over erfelijkheid en factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van klachten/ziekte. In de toekomst kan mogelijk een ‘genetische risicoscore’ berekend worden. Hiervoor wordt aan de hand van het DNA van een persoon berekend of hij of zij meer of minder risico loopt op een bepaalde aandoening dan anderen. 

Doel onderzoek: 
We willen graag onderzoeken hoe familieleden van mensen met een psychische kwetsbaarheid denken over erfelijkheid, risico’s en genetische risicoscores. Zou jij bijvoorbeeld zelf je genetische risicoscore willen weten, en waarom wel of niet?

Wat houdt het onderzoek in: 
Er zal eenmalig een interview gehouden worden van ongeveer een uur. Je mag zelf kiezen waar dit interview zal plaatsvinden (bijvoorbeeld thuis of in het ziekenhuis).

Waarom meedoen: 
Door mee te doen aan dit onderzoek kun je meer te weten komen over het ontstaan en de risico’s van psychiatrische aandoeningen en wat je eventueel zelf kan doen om risico’s te verlagen.

Wie kunnen meedoen?
Iedereen van 16 jaar en ouder met een ouder of broer/zus met een psychiatrische aandoening kan meedoen.

Ben je geïnteresseerd in deelname of wil je graag meer informatie , neem contact op met arts-onderzoeker Marte van der Horst via p-risk@umcutrecht.nl of kijk op De P-RISK studie – UMC Utrecht

ANBI logo