Psychiater Mariken de Koning eerste winnaar van de Ypsilon Jubileumprijs

Mariken de Koning is de eerste winnaar van de Ypsilon Jubileumprijs. Met de prijs laat de vereniging MIND Ypsilon zien dat de Amsterdamse psychiater behoort tot de bruggenbouwers ‘die deze wereld keihard nodig heeft doordat ze vooroplopen en agendasettend zijn’. “Mensen als Mariken staan op als anderen nog zwijgen en steken hun nek uit waar anderen hun kop liever ónder het maaiveld houden”, aldus directeur Bert Stavenuiter. MIND Ypsilon, die duizenden naasten verenigt van mensen met ernstige psychische kwetsbaarheid, viert dit jaar haar 40-jarige jubileum.

De prijs, die dit jaar meerdere keren zal worden uitgereikt, eert in de eerste plaats mensen die zich onuitputtelijk inspannen om naasten volwaardig aan de driehoek van cliënt, behandelaar en naaste te laten deelnemen. En anderzijds mensen die consequent blijven opkomen voor de vaak onzichtbare groep van mensen met een ernstige psychische aandoening: ‘onze ouder, broer of zus, kind of partner’. De Koning voldoet aan beide criteria tegelijk, maar valt vooral op door haar onophoudelijke werk voor mensen met zware psychische problemen. Niet voor niets kreeg ze de prijs uitgereikt op het symposium Wonen in de wijk met een ernstige psychische aandoening.

Niet voor het snelle succes

Stavenuiter: “Als mensen als Mariken die groep niet voor het voetlicht brengen, dan doet niemand het meer. Maar zij stáát voor deze groep en dat al vele jaren achtereen. Waar anderen liever gaan voor het snelle succes, voelt zij de behoefte om juist voor ze op te komen. Hoe moeilijk ook, want juist deze mensen zijn niet in staat om goed onder woorden te brengen waar ze behoefte aan hebben, dus het is constant balanceren tussen luisteren naar mensen zelf, naar hun naasten en zelf de ontbrekende stukjes van de puzzel in te vullen.”

Hoewel De Koning is intussen alweer meer dan 15 jaar als psychiater en senior onderzoeker verbonden is aan Mentrum / Arkin, blijft het ook voor haar een zoektocht. “Maar één ding weet ze wel: het is voor de mensen zelf belangrijk dat er niet alleen óver ze wordt geschreven, maar dat ze ook de ruimte krijgen om hun eigen verhaal op te tekenen. En precies dat heeft ze verwezenlijkt via het project ‘Een gedeeld verhaal’, waarin mensen hun levensverhaal kunnen vastleggen, zodat achter de patiënt ook de mens weer tevoorschijn komt.”

Samen met HVO Querido deed De Koning onderzoek naar de woonwensen van cliënten en hun naasten. Daaruit is een nieuwe woonlocatie in de wijk Amsterdam-West tot stand gekomen: ‘De thuiskomst’. Het initiatief haalde de Volkskrant met een aangrijpend verhaal over een vrouw die op 58 plekken heeft verbleven en nu tot rust mag komen en passende begeleiding en dagbesteding krijgt.

Door het vuur gaan

“Stuk voor stuk zijn het pareltjes die maar tot één conclusie kunnen leiden: Mariken de Koning is iemand die het snapt, die het in de vingers heeft, die oog heeft voor de mens achter zelfs de moeilijkste patiënt en bereid is om daar elke dag opnieuw voor door het vuur te gaan. Dat. Dat maakt haar meer dan prijzenswaardig”, aldus de Ypsilondirecteur bij de uitreiking. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1.000 euro, te besteden aan de doelgroep voor wie de gehuldigde actief is, en het ‘Ypsilon-vriendje’; een strak gestileerd beeldje van perspex. Plus een interview in het tijdschrift YN. De Ypsilon Jubileumprijs wordt mede mogelijk gemaakt voor de stichting Vrienden van Ypsilon.

ANBI logo