Studiedag Ypsilon actueler dan ooit

Actueler had de studiedag dit jaar niet kunnen zijn van Ypsilon, de vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose. De nieuwe behandelrichtlijn schizofrenie is nog niet eens uit als schizofreniecoryfee psychiater Cees Slooff er op de studiedag al uitgebreid over vertelt. Met reden, want de geactualiseerde richtlijn betekent een belangrijke verbetering in de rol die de familie in de behandeling krijgt.

Maar niets gaat vanzelf. Vaak voelen ook familieleden de vanzelfsprekendheid van een rol in de zorg nog niet. Ten onrechte, bewijst Giel Hutschemaekers, hoogleraar GGZ daarna, want familieleden hebben hun eigen toegevoegde expertise en Ypsilonkaderlid Wies van den Nieuwendijk vertelt ze hoe ze die het best kunnen gebruiken. En zo wisselen grootmeesters en familieleden met decennia lange ervaring elkaar in een gevarieerd en aantrekkelijk programma af. Familieleden maar ook andere geïnteresseerden kunnen zich nu aanmelden via www.ypsilon.org/ikkom volgens het principe vol is vol.

De kracht van de dag zit hem naast een inhoudelijk sterk programma ook in het persoonlijke: hoe vaak komt het voor dat honderden familieleden van mensen met een verhoogde psychotische kwetsbaarheid elkaar treffen. De ontmoeting alleen al maakt dat de bezoekers zich thuis voelen en met groot gemak in gesprek gaan met anderen. Voor nieuwkomers is de dag bovendien een uitstekende manier om in korte tijd kennis te maken met het brede aanbod en de mensen van Ypsilon. Met dit jaar ook de nieuwe voorzitter van Ypsilon, Jan Zandijk, die de dag zal leiden.

In het bomvolle programma verder YN-columnist en straatpsychiater Jules Tielens, die de handschoen heeft opgepakt om een alternatief te beiden voor de matige zorg die nu nog te vaak wordt geboden. Treffend zijn bovendien de thema’s in de parallelsessies: een workshop Motiverende gesprekstechniek om veranderingen binnen het gezin te verwezenlijken en een workshop Creativiteit in herstel in de langdurige zorg onder de titel ‘Wat nou, uitbehandeld?!’

Mensen met vragen op sociaal-juridisch gebied kunnen gratis terecht bij consulent Jody Sluijter, terwijl anderen tijdens de lunch genieten van de muzikale workshop van de stichting Ei-werk of snuffelen op de uitgebreide informatiemarkt. De dag wordt afgerond met een vooruitblik naar wat de familie de komende jaren van Ypsilon kan verwachten, een prikkelend betoog van Mette Lansen, voorzitter patiëntenvereniging Anoiksis en de onvermijdelijke borrel.

Alle informatie is te vinden op www.ypsilon.org/studiedag

ANBI logo