Ypsilon organiseert kennissessie over langdurende zorg en ART
Wanneer je familielid een psychische aandoening krijgt, hoop je als naaste dat de behandeling aanslaat. Maar wat als hij of zij niet snel opknapt? Voor jullie allebei kan het lastig zijn om de moed erin te blijven houden. En toch is er geen reden om zomaar bij de pakken neer te gaan zitten. Op meer dan 20 plekken in Nederland biedt ART cliënten, naasten én de hulpverleners nieuw perspectief.
ART staat voor Actief Herstel in de Triade en is een zorgvorm die al een aantal jaar geleden door hulpverleners, cliënten en naasten samen werd ontwikkeld. Ook Ypsilon dacht actief mee. Sindsdien heeft het ART-model zich als een olievlek over het land verspreid.
Maar hoe werkt ART precies en wat kunnen we ervan leren? Daarover gaat de nieuwe kennissessie van Ypsilon. De sessie is online (via Zoom) voor iedereen bij te wonen en vindt plaats op donderdag 19 september 2024 van 19.30-21.00 uur. Aanmelden kan gratis via deze link.
We zijn enorm blij dat we Lisette van der Meer voor deze avond hebben kunnen strikken. Er zijn weinig mensen die inspirerender kunnen vertellen dan zij. En zitten we daar juist in de langdurende zorg niet op te wachten?
In haar vakgebied is ze bovendien niet de minste: ze is universitair hoofddocent bij de afdeling Klinische en Ontwikkelingsneuropsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen en hoofdonderzoeker bij de afdeling Langdurige Zorg & Wonen van Lentis. Ze werkt dus dagelijks met mensen in de langdurende zorg en was een van de grondleggers van ART die meeschreef aan het werkboek De kunst van ART.
“Als de behandeling tot nu toe niet goed is aangeslagen, is dat geen reden om te stoppen met zoeken, maar juist om uit te pluizen wat wél werkt”, aldus de schrijvers van De kunst van ART. “Daarnaast gaat het leven door en moet er dus veel meer energie worden gestoken in het toewerken naar een leven dat de betrokkene zelf als zinvol ervaart. Dat lukt alleen als de behandelaar, de cliënt en zijn naasten er samen de schouders onder zetten.”
Wil je deze kennissessie niet missen? Meld je dan hier aan.