U bent hier:
  1. home
  2.  > voor naasten
  3.  > trainingen
  4.  > ziekhoezoziek

Ziek? Hoezo ziek?

Workshop Verbindende gespreksvaardigheden voor familieleden

Ypsilon heeft nieuw aanbod voor familieleden van mensen zonder ziekte-inzicht. Een workshop en een online brochure geven inzicht en handreikingen om de communicatie te verbeteren tussen mensen met psychosegevoeligheid en hun naastbetrokkenen. Daarmee zijn die beter in staat hen te ondersteunen en zo bij te dragen aan een stabieler ziektebeeld en herstel.

Ervaringen van deelnemers

  • Ik gebruik de opgedane vaardigheden dagelijks. Ook al ga ik nog wel eens de mist in, ik ben me er van bewust.
  • 'Ik vind het vervelend voor jou dat je je zo slecht voelt. Wat zou jou het beste helpen om je beter te voelen', in plaats van meteen allerlei oplossingen aandragen werkte verbluffend goed.
  • We gaan prettiger met elkaar om, er is minder strijd en dat bespaart een hele hoop energie.

Workshop volgen?

9 december 2017 - Rotterdam

Of raadpleeg de agenda

Klik hier voor informatie over prijzen en aanmelding.
Klik hier om u meteen aan te melden.

Brochure Ziek?Hoezoziek?

De online brochure Ziek? Hoezo ziek? geeft achtergrondinformatie, verdieping en uitleg over oorzaken en gevolgen van psychose, van het ‘gebrek aan ziekte-inzicht’ en de gevolgen daarvan en bevat vele voorbeelden van gespreksvaardigheden, tips en aanwijzingen over hoe je in gesprek kunt blijven met je naaste.

Bent u Ypsilonlid? Dan vindt u onderaan deze pagina een directe link om de brochure als pdf-bestand gratis te downloaden. Tegen betaling is er een papieren versie verkrijgbaar via de webwinkel.

Gebrek aan ziekte-inzicht

Pas sinds kort wordt er in het aanbod van de GGZ rekening gehouden met 'anosognosia', het gebrek aan ziekte-inzicht waar veel mensen met psychoses mee kampen. Een terechte stap, want hoeveel moeite professionals en naasten er ook in stoppen, veel patiënten zullen nooit écht geloven dat ze ziek zijn.

De Amerikaanse psycholoog Xavier Amador, zelf ‘broer-van’, verdiepte zich in dit fenomeen en ontwikkelde een benadering om mensen op basis van wederzijds respect tot zorg en behandeling te verleiden. Zijn methode werd in ons land door psychiater Jules Tielens doorontwikkeld en verfijnd tot zijn ‘verbindende gesprekstechniek’.

Tielens geeft hierover workshops aan hulpverleners. Maar ook voor familie is deze methode van belang. Want ook daar kan het gebrek aan ziekte-inzicht voor problemen zorgen en het contact moeilijk maken. Ypsilon ontwikkelde daarom, met de inzichten van Amador en Tielens, nieuwe ondersteuningsvormen die recht doen aan dit symptoom.

De ontwikkeling van brochure en workshop is mogelijk gemaakt door:

                                       

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggen

sluit venster