U bent hier:
  1. home
  2.  > psychose

Wat is een psychose?

'Psychose'

Een psychose is een psychiatrische aandoening waarbij iemand het normale contact met onze werkelijkheid kwijt is. Iemand kan erg in de war en angstig zijn, last hebben van hallucinaties en/of waandenkbeelden hebben. Zo kan iemand stemmen horen, denken dat hij Jezus is of bijvoorbeeld het idee hebben dat hij achtervolgd wordt.
Regelmatig worden schizofrenie en psychose op één hoop gegooid. Dat is niet terecht. Een psychose kan ook eenmalig voorkomen, of optreden bij andere ziektebeelden zoals manisch-depressieve stoornis of ernstige depressies. Psychoses komen ongeveer 8 keer zo vaak voor als schizofrenie.

Psychosen zijn niet echt zeldzaam. Ongeveer 2 procent van de bevolking maakt er ooit in zijn leven eentje mee. Vaak blijft het niet bij één psychose. Mensen die eenmaal een psychose hebben meegemaakt hebben een grote kans om dit vaker te krijgen. Vooral als zij geen antipsychotische medicijnen gebruiken.

Signalen die horen bij een psychose zijn niet altijd reden tot ongerustheid. Zo is van zeezeilers die lange tijd op zee verblijven bekend dat ze vaak stemmen gaan horen. En heel veel mensen herkennen het gevoel dat de mobiele telefoon in hun broek afgaat zonder dat dit echt het geval is.
Er is pas reden tot ongerustheid als iemand zich door dit soort zaken laat leiden of eronder gebukt gaat.

<< Filmpje waarin Parnassia een beeld geeft van hoe het is om een psychose te hebben...

Psychosenet

PsychoseNet.nl is een website over psychosegevoeligheid. Je vindt hier nuchtere en hoopvolle informatie over psychosegevoeligheid en herstel in de vorm van interviews, animaties, blogs en hersteltips- en tools. Hieronder een filmpje met 10 tips. Ook heeft PsychoseNet een online e-mailspreekuur waar anoniem vragen gesteld kunnen worden. Klik hier om naar Psychosenet te gaan.

10 tips voor het omgaan met iemand die psychotisch is... >>
sluit venster