U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Weblog
Wat houdt mij bezig?
Weblog van Jan Zandijk, vrijwilliger bij MIND Ypsilon

Geen GGZ-Fyra!

Een paar weken geleden keek ik naar de verhoren in het kader van de parlementaire Fyra-enquête. U weet wel, die hogesnelheidslijn die faliekant mislukte en de samenleving, ons dus, heel veel geld heeft gekost. In de Volkskrant las ik: “De Fyra zal nog decennialang model staan voor alles wat mis kan gaan als politici, ambtenaren en beroepsmanagers zonder technische kennis zich begeven op een markt waar ze niet thuis zijn. Een modelvoorbeeld ook van hoe goedkoop duurkoop wordt.”

In de GGz-sector wordt ook gewerkt aan veranderingen. Ook daar zijn politici, ambtenaren en beroepsmanagers in hoge mate bij betrokken. Hoe staat het met hun kennis van de materie? Gelukkig constateer ik dat de stem van de patiënten en hun naasten (via Ypsilon en het landelijk Platform GGz) steeds belangrijker wordt gevonden. Zeker onze inbreng,  landelijk, op veel plekken lokaal ook, maar nog lang niet overal. Het gaat om de praktijken, die kritisch tegen het licht gehouden moeten worden en waarin alle betrokkenen anders moeten leren kijken. Mindfuller. Presenter.

Ik ben bijzonder benieuwd naar het boek ‘De patiënt terug van weggeweest’. Het verschijnt in juni, schrijft de uitgever SWP. Andries Baart, een van de sprekers op onze Ypsilon-studiedag, en Frans Vosman e.a. beschrijven in dit boek het verloop en de uitkomsten van een ontwikkeling die 5 jaar geleden werd ingezet in het Elizabethziekenhuis in Tilburg. Dit ziekenhuis besloot zich te profileren als ‘lief ziekenhuis’, een provocerend profiel met grote gevolgen.

Uitgangspunt was de overtuiging dat goede zorg niet kan worden bedacht en vervolgens ingevoerd. Ze kan tevoorschijn komen uit de praktijk zelf, als de deelnemers in processen van reflectie en beraadslaging anders leren kijken, denken en doen.
Dit boek brengt (nog steeds volgens de uitgever) kritisch verslag uit van een zorg-ethisch gemunt veranderingsproces dat gevolgen heeft voor de praktijken van de zorgverlening, het leidinggeven en het zorgbeleid. Ik heb het besteld.  

Psychiater Jim van Os en anderen lanceerden een tijdje terug de website ‘schizofreniebestaatniet.nl’. Dit kan niemand zijn ontgaan. Er vinden belangwekkende debatten plaats, partijen bekennen kleur, tegenstellingen worden duidelijk, de website is een groot succes. We zullen moeten afwachten wat het effect op de inrichting van de zorg op langere termijn zal zijn, maar een ding is zeker: Ypsilon is blij met de reuring die is ontstaan. Ik schreef daar al over.

GGZ-Plus organiseert op 1 december a.s. weer het symposium ‘Meet the experts’. Ypsilon krijgt daar speciale aandacht. Dat hebben we afgesproken met Rokus Loopik, een van de sprekers van onze vorige studiedag in 2014.Ik weet nog niet hoe dat er uit gaat zien. Maar noteer alvast: 1 december 2015 Ontmoet de experts Laten we er met zo veel mogelijk mensen zijn.
Zo bouwen we voort…


Reageer!


sluit venster