U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > zorg en herstel
  3.  > antistigma toolkit
  4.  > zelftest

Zelftest: Hoe stigmatiserend bent u zelf?

Als familielid weet u alles over stigma. Maar hoe stigmatiserend bent u zelf eigenlijk? Binnen een paar minuten weet u het! Wij leggen u 8 situaties voor met steeds dezelfde vraag: in hoeverre is dit herkenbaar voor u? De uitslag volgt direct aansluitend.

Op de camping vragen de buren belangstellend wat uw kinderen doen. U rekt het verhaal over de carrière van uw gezonde dochter in de hoop dat u niet meer hoeft toe te komen aan uw zieke kind.
Op een vergadering vraagt een van de aanwezigen erg veel aandacht, tot irritatie van de andere bezoekers. Als uit haar verhaal blijkt dat ze een zoon heeft met schizofrenie, fluistert uw buurman: “Wat wil je: met zo’n moeder!” U reageert niet, maar betrapt uzelf erop dat u hetzelfde dacht.
“Is het erfelijk?” wordt u in een gesprek gevraagd. “Ja”, zegt u, en dan ongevraagd: “Maar niet van mijn kant hoor. Het zit bij mijn partner in de familie.”
Ypsilon vraagt om onder uw netwerk een oproep te verspreiden tegen de eigen bijdrage in de GGZ. U bent actief op LinkedIn of andere sociale media maar verspreidt de oproep niet omdat u niet geassocieerd wilt worden met de GGZ.
Vrijwilligerswerk, een eigen woninkje – u had nooit gedacht dat het zo ver zou komen, constateert u tevreden. Plotseling schiet u te binnen dat u zelf degene was die zich verzette tegen zelfstandig wonen “omdat hij/zij daar nog niet aan toe zou zijn.”
“Sinds hij/zij ziek is…” Bent u zo wel eens een zin begonnen?
Door ziekte of vakantie hebt u niet de ondersteuning geleverd die u gewend bent, maar uw familielid blijkt zich wonderwel zelf staande te hebben gehouden. Tevreden pakt u de draad van uw gebruikelijke ondersteuning weer op.
Nu u erover nadenkt realiseert u zich dat u eigenlijk nooit praat over de problemen van uw gezónde familielid. En omgekeerd: ook op de momenten dat uw zieke familielid stabiel is, praat u bijna nooit over de dingen die wél goed gaan.
sluit venster